Ziek met peuter in huis, 7 tips voor een hersteldag samen!


Depressie | ADHD | Blog | Peuter | Ziek | Zelfzorg | Luisteren naar je lichaam | Puur leven | Bewust leven | Opvoeding | Tips | Eenoudergezin | Alleenstaand ouderschap


Het is ochtend. Je wordt wakker. Je keel doet pijn, je hoofd zit vol met watten en je snottert aan één stuk. Één ding is zeker, je bent ziek. Dan ineens hoor je: ‘Mama…Ik ben wakker! Wat gaan wij eten?’ Een dolblije peuter die de dag tegemoet lacht. Hoe zorg je voor voldoende rust om beter te worden met een peuter in huis? Jij hebt de keuze hoe je een hersteldag samen met jou kind vorm geeft. Jij hebt de keuze welke boodschap jij je kind wilt leren. Ik kies voor eerlijkheid naar mijn kind. Vorige week werd ik wakker precies zoals hierboven. Mijn gezin is een eenoudergezin, hier lees je hoe ik mijn rust neem met kindlief (4 jaar) thuis.


Soms is het zoals het is. Ben je als ouder ziek. Is je peuter thuis. Is het niet mogelijk dat iemand de zorg overneemt. Hoe dan verder? Dit heb ik nooit als negatief ervaren.


Vroeger werden kinderen niet non stop naar een oppas of opvang gebracht wanneer een gezinslid ziek was.

Mijn opties doordeweeks:

 • Kinderopvang vragen voor een extra dag (woensdag en vrijdag vaste dagen).

 • Vaste flexibele oppas.


Sami is in januari gestart bij de basisschool.


Mijn opties weekend:

 • Logeren bij opie & omie (mijn moeder rijd met liefde 2 uur in de auto om Sami op te halen).

 • Vaste flexibele oppas.


Zijn de opties niet beschikbaar, dan is de situatie: Ik ben ziek thuis met mijn peuter. Punt. Roeien met de riemen die er zijn. Samen de situatie omarmen. Ik ben dankbaar dat ik deze momenten met mijn kind meemaak. Waardevolle momenten waarin wij een team vormen en diepe verbinding creëren.


Ook ik lees boeken over opvoeden. Niet omdat ik denk dat één boek de manier is. Ik verdiep mij graag in de kennis, neem mee wat bij mijn gezin aansluit. Hierin maak ik mijn eigen weg binnen opvoeden. De kennis uit boeken vind ik prachtig, de effecten van gedragingen op de het nu en voor de latere ontwikkeling van een kind. Echter ben ik mij er bewust van, vele jaren geleden men het opvoeden niet uit boeken leerde. Men leerde door naar het kind te kijken, de behoefte van een kind te observeren, door naar voorouders te kijken. De kennis uit boeken zie ik als: extra. De basis van mijn opvoeding bestaat uit het directe contact met mijn zoon. Mijn kind echt zien. Voor mij is het belangrijk dat Sami opgroeit vanuit uit zijn natuurlijke ontwikkeling en behoefte. Vanuit zijn pure zelf. Hierin probeer ik hem de handvaten te geven.


Er zijn een aantal punten binnen ons gezin, die het mogelijk maken dat ik samen met een peuter in huis kan herstellen. Wij hebben onze weg hierin gecreëerd. Iedere kind en gezin is anders. De tips die ik geef zijn enkel gebaseerd op mijn gezin, gevoel en onze leefstijl: puur leven. *


De basis tips voor een hersteldag met peuter

 • Basisbehoeften binnen handbereik van je kind

 • Rustige inrichting van de leefomgeving

 • Veilige inrichting van de leefomgeving

 • Eetmomenten contactmomenten

 • Oprechte interesse en aandacht

 • Regelmaat in de dagindeling

 • Eerlijke communicatie


Basisbehoeften binnen handbereik van je kind

Er zijn van die dagen dat je wakker word en je absoluut niet uit bed kunt. Je kind komt dolblij uit zijn kamer naar jou, vraagt om het ontbijt en wil energievol de dag beginnen. Hoe handig is het als je gewoon kan zeggen: ‘Ik ben ziek, het lukt mij nu niet om het ontbijt te maken. Pak jij lekker een beker melk/water en een krentenbol? Wil je voor mij ook een krentenbol meenemen? Dan eten wij gezellig samen op bed’. Maak de basisbehoeften binnen handbereik van je kind. Een kruikje bij het aanrecht, beker naast de kraan en zo kan je kind eenvoudig zelf water pakken. Vind je dit te hoog voor je kind?


Denk aan een limonadetap (check hier) Vul deze met water, zet op een kruk, beker ernaast en voilà kindlief kan zelfstandig drinken pakken.

Vul de tap voor je gaat slapen met vers water. Een pak eierkoeken, stuk bananenbrood of krentenbol binnen handbereik van je kind en je peuter kan het ontbijt zelfstandig verzorgen. Een schuldgevoel? Nope! Helemaal niet nodig, kinderen vinden het enig om vrijheid te krijgen om hun zelfredzaamheid te ontwikkelen.


Rustige inrichting van de leefomgeving

De inrichting van een leefomgeving kan veel rust of chaos creëren. Een overvloed aan speelgoed geeft kinderen de mogelijkheid een keuze te maken in een groot aanbod. Een kind kan deze keuze niet maken. En eerlijk, ik zelf als volwassenen ook niet haha! Het is iets wat ik niet van mijn kind wil vragen. Ze zijn simpelweg niet instaat te kiezen tussen zoveel leuke dingen en dan tot spel te komen. Een rustige inrichting staat voor mij verbonden aan minimalistisch inrichten. Speelgoed bied ik minimalistisch aan. Less is more. Sami komt tot spel, speelt met fantasie en zijn concentratie bij het spel neemt rijkelijk toe door het minimalistisch aanbieden van speelgoed. Als ouder ben je een voorbeeld. Niet alleen Sami zijn aanbod in speelgoed is minimalistisch, dit vind plaats in onze hele leefomgeving. Naast rust qua aanbod in spullen is ook het effecten van zachte tinten zeer rustgevend voor kinderen. Ik maak gebruik van natuurlijke materialen en kleuren in de inrichting.


Het grote voordeel van minimalisme vind ik de oase van rust.

De ‘rommel’ is binnen no time opgeruimd. In de ochtend en in de avond een 10 minuten opruimronde, klaar ben je. Ideaal!


Veilige inrichting van de leefomgeving

In een veilige omgeving kun je zonder paniek en zorgen een power nap doen. Je kind kan zelfstandig spelen en/of rusten. Een kind heeft van zichzelf de behoefte zelfstandigheid te ontwikkelen. Ik vind het enorm waardevol om dit te motiveren en de handvaten hiervoor aan te rijken. Zelfredzaamheid geeft een kind zelfvertrouwen. Het geeft vrijheid en vooral veiligheid voor je gezin.

 • Diverse gevaarlijke voorwerpen als aanstekers en touwen buiten bereik van kinderen opbergen.

 • Scherpe voorwerpen als scharen, messen ect. buiten bereik van kinderen opbergen.

 • Zeer kleine voorwerpen met stik gevaar buiten bereik van kinderen opbergen.

 • Schoonmaakmiddelen ect. buiten bereik van kinderen opbergen.

 • Plastic zakken buiten bereik van kinderen opbergen.

 • Medicijnen buiten bereik van kinderen opbergen.

 • Alcohol en drugs buiten bereik van kinderen opbergen.

 • Stopcontacten kindveilig.


Eetmomenten contactmomenten

Samen aan tafel, op de bank of in bed eten. Waar maakt niet uit. Het samen zijn tijdens de maaltijd is waar het om gaat. Een moment van verbinding met elkaar. Wanneer ik ziek ben, is het niet mogelijk om in alle fantasie spellen van Sami mee te gaan. Een kind heeft op deze dagen ook behoefte aan contact. Echt gezien worden. Waar dit veel in spel gebeurd richt ik mij tijdens de hersteldagen juist op de eetmomenten om Sami deze aandacht te geven. Het valt mij op door aandachtig met Sami de maaltijden tijdens de eetmomenten te eten, hij hierna voldaan zelf gaat spelen. Ziek of niet ziek, eten is een onderdeel van ons dagelijks leven. Zeg nou zelf? Hoe fijn is het als je kind na een maaltijd voldaan in aandacht en brandstof (voeding en drinken) zelfstandig de wereld ontdekt, spelen.


Oprechte interesse en aandacht

Je kind laat vol trots zien hoe hij een toren van duplo heeft gebouwd. Zonder een blik te werpen op zijn toren zeg je: ‘Knap gedaan!’ Een kind voelt zich absoluut niet gezien en gehoord. Gevolg is onrust en extreme vraag naar aandacht.

 • Neem de tijd om met aandacht naar je kind te kijken.

 • Maak oogcontact als je met elkaar praat.

 • Communiceer op dezelfde hoogte (ga door je hurken, om zo even hoog als je kind te zijn).

Ben ik er met mijn gedachte niet helemaal, geef ik afwezig antwoord. Deze feedback krijg ik meteen van Sami haha. Al niet in woorden, in gedrag. Tijdens de hersteldagen ben ik mij hiervan extra bewust. Ik merk dat de kwaliteit van communicatie boven de kwantiteit van communicatie gaat. Een paar woorden met volle aandacht en liefde geeft rust in het gezin.Depressie | ADHD | Blog | Peuter | Ziek | Zelfzorg | Luisteren naar je lichaam | Puur leven | Bewust leven | Opvoeding | Tips | Eenoudergezin | Alleenstaand ouderschap

Regelmaat in de dagindeling

Naast de behoeften die ons lichaam aangeeft, lezen wij van een klok hoe laat het is. Wij hebben overzicht over een dag en weten wat er komen gaat. Voor kinderen is regelmaat in de dagindeling als een klok voor ons. Op hersteldagen hou ik vast aan de regelmaat van onze eetmomenten. Dit geeft voor Sami inzicht in de dag en mij de mogelijkheid om te rusten in bed tussen de maaltijden. Sami herkent de speelmomenten na de maaltijden.


07:30 uur ontbijt

09:00 uur fruit

11:30 a 12:00 uur lunch

14:30 a 15:00 uur gezond tussendoortje

17:30 uur avondeten


Eerlijke communicatie

Een kind voelt feilloos aan of jij eerlijk bent. Ben je ziek, probeer je het onderste uit de kan te halen om een ‘normale’ dag voor je kind te creëren, hijs je jezelf in de kleren en vervolgens de speeltuin in. Je kind voelt feilloos aan dat jij niet vind fit bent.


Je straalt de volgende boodschap uit: Mama is ziek, haar lichaam is moe. Ze gaat uit bed, maakt ontbijt en wij gaan fijn spelen in de speeltuin.

In deze situatie zijn er meerdere dingen zichtbaar. Je bent niet eerlijk tegen je kind. Je lichaamssignaal geeft zichtbaar aan dat je niet fit bent. In handelen vertel je naar je kind dat het goed met je gaat. Je leert je kind op jonge leeftijd het luisteren naar je lichaam te negeren. In deze situatie is er nog iets anders opmerkelijks. Het invullen voor je kind. Wij vullen in dat wij ons kind een zo ‘normaal’ mogelijke dag moeten geven. Is dat ook wat het kind nodig heeft en wilt? Heb je dat gevraagd? Vind je kind het erg om een dag samen in huis te rusten?


Bij ons is het vrij simpel. Ben ik ziek, dan vertel ik dit zonder poespas tegen Sami.

‘Ik voel mij niet lekker vandaag, ik ben ziek. Mijn lichaam heeft vandaag rust nodig. Zullen wij samen op bed picknicken?’


Geeft Sami aan dat hij dolgraag naar de speeltuin wilt vandaag, verloopt het gesprek als volgt:

‘Ik begrijp dat het een teleurstelling is dat je niet in de speeltuin kan spelen, juist nu je er zo zin in hebt. Ik zou dolgraag met jou naar de speeltuin gaan, dat kan ik nu helaas niet. Zullen wij ervoor zorgen dat mijn lichaam snel beter is om samen in de speeltuin te spelen?’


Een kind begrijpt veel meer dan wij denken, is flexibel en ziet in alle situaties schoonheid. Zijn het niet veelal de volwassenen die een probleem creëren dan een kind?


Met eerlijke communicatie naar je kind ontstaat er begrip en respect.

Wat wil jij je kind leren over herstellen bij ziekte?


Persoonlijk vind ik er niks mee, je kind te leren rekening met jou te houden als je ziek bent. Wij zijn als ouders geen non stop entertainment bureau dat no matter what doorgaat. Ziek worden en herstellen, het hoort bij het leven. Hoe ik ermee omga is hoe mijn kind ervan leert.


Wees het voorbeeld en help je kind te leren luisteren naar de natuurlijke behoefte in zichzelf.Depressie | ADHD | Blog | Peuter | Ziek | Zelfzorg | Luisteren naar je lichaam | Puur leven | Bewust leven | Opvoeding | Tips | Eenoudergezin | Alleenstaand ouderschap |

Liefs Liza


* Puur leven: Leven vanuit de natuurlijke behoefte waar je lichaam om vraagt.


Recente blogposts

Alles weergeven

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram