Waarom je voeding in verbinding staat met je mentale gezondheid.


Voedsel voor je geest | voeding | mentale gezondheid | betekenisvol leven | Puur leven | Natuurlijke behoeften lichaam en geest | Verbinding | Balans | Innerlijke rust | liefde | Vertrouwen


Toen ik vorige week mijn 28ste levensjaar in mocht gaan werd voor mij weer heel helder waarom gezonde voeding zo ontzettend belangrijk is en wat het met je doet. Na het nuttigen van ons taart ontbijt voor mijn verjaardag voelde ik het direct. Ik voelde mij sloom en moe. Het ontbijt bestond ook uit fruit en andere gezonde voedingstoffen, echter de ongezonde suikers sloegen als een bom in en overheerste de werking van alle andere voedingstoffen. Bam… daar was weer even de les voor mijzelf, voed je lichaam.

Wij weten allemaal hoe belangrijk het onderwerp gezondheid is en toch is er niks zo moeilijk als ervoor zorgen dat je lichaam en geest in goede gezondheid zijn. Wat is goede gezondheid? Hoe zorg je er voor dat je lichaam fit is? Je mind uitgerust en je energieniveau op pijl is? Dit is voor ieder mens anders, ieder lichaam en ieder mens is uniek.


Met gezondheid bedoel ik je algemene gezondheid. Wat zorgt ervoor dat jij je fit, energiek en rustig van binnen voelt? Tijdens mijn weg van herstel heb ik ontdekt dat het gaat om een gezonde balans van voeding, bewegen en rust. Iets wat echt geen nieuwe informatie is en wij diep van binnen allemaal best weten. Veel jaren lukte het mij niet om die balans te creëren. Vast geroeste overtuigingen stonden mij in de weg, gebrek aan verbinding met mijzelf en het vertrouwen tot geloof in mijzelf waren mij grootste ankers om de balans te creëren.


“Een gezonde relatie met voeding opbouwen is één van de sleutels tot bevrijding van mijn depressie geweest.”

Ik ben absoluut geen diëtist en inhoudelijk ingaan op specifieke eigenschappen van voeding is niet mijn expertise. Een man die veel juiste wetenschappelijk onderzochte kennis met zich meedraagt over voeding en je echt kan ondersteunen een gezonde relatie met voeding op te bouwen is Jonathan Klaassen. Wat ik met jullie deel is gebaseerd op mijn ervaring en de kennis uit het lezen van boeken. Het boek dat voor mij de sleutel is geweest naar een gezonde relatie met voeding is: Voedsel voor je geest van Jonathan Klaassen.


Let’s start met kwetsbaarheid. Mijn relatie met voeding is jarenlang zeer ongezond geweest. Ik heb zo'n beetje alle maten de afgelopen 18 jaar aan kleding in mijn kast gehad.Anorexia | voeding | mentale gezondheid | betekenisvol leven | Puur leven | Natuurlijke behoeften lichaam en geest | Verbinding | Balans | Innerlijke rust | liefde | Vertrouwen
Overgewicht | voeding | mentale gezondheid | betekenisvol leven | Puur leven | Natuurlijke behoeften lichaam en geest | Verbinding | Balans | Innerlijke rust | liefde | Vertrouwen
Zoals op de foto’s te zien ben ik van mager meisje met de eetstoornis Anorexia ontwikkeld tot een begin twintiger met overgewicht. Een van de keerpunten tot mijn relatie met voeding is geweest toen er op 23-jarige leeftijd een wonder in mijn buik mocht groeien, mijn zoon. Ook toen heeft het nog echt een paar jaar geduurd voor ik kon zeggen dat ik een gebalanceerde relatie met voeding had. Het is niet iets dat je in één dag heb of niet. Het gaat geleidelijk stap voor stap. Precies dat is helemaal oké. Daar waar je jezelf 1% verbeterd per dag gaat dit je op langer termijn enorm helpen. Ruim 4 jaar heb ik de tijd genomen om mijn relatie met voeding te herbouwen.


Vanaf het moment dat ik mijn relatie met voeding besloot te verbeteren wist ik één ding heel zeker. Ik wil een gezond voedingspatroon ontwikkelen, een leefstijl en absoluut geen dieet volgen. Het was een must voor mij dat welke stappen ik ook ging ontwikkelen binnen mijn voedingspatroon, deze gebaseerd zijn op een gezonde leefstijl voor een leven lang.


Om een patroon te doorbereken is het van essentieel belang dat je naar de kern gaat. Zo ben ik begonnen met onder ogen komen dat voedsel voor mij een middels was geworden om controle in mijn leven mee te ervaren of om mijzelf te verdoven.


“Voedsel was voor mij geen middel waarmee ik mijn lichaam brandstof gaf, het was een controle middel.”

Vanuit hier was het aan mij om te kiezen hoe ik mijn relatie met voeding wil herbouwen. Wil ik mijzelf vasthouden aan belemmerende gedachten over voeding of kies ik ervoor blanco te starten en een nieuwe relatie op te bouwen? Ik koos voor het laatste. En ja…Ik weet het dit klinkt echt makkelijker dan het is. Absolutely right. In mijn geval waren het veel angst gedachten en leegte in mijn leven die ik onder ogen moest komen. Hierop volgend heb ik mijzelf de vraag gesteld: ‘Welke relatie wil ik met voeding opbouwen?"


Om te beginnen ging ik met meer groeten en fruit eten, bouwde aan gezondere avondmaaltijden, nam mijn porties onder de loep, ging onderzoeken welke voedingstoffen ik tot mij nam en waarom ik deze tot mij nam, nog belangrijker ik ben gaan onderzoeken hoe ik op de voedingsstoffen reageer en welke ik daadwerkelijk nodig heb.


In de rush van ons bestaan nam ik geen tijd om te eten en was het meer iets wat ik tussendoor deed even gauw of juist niet uit angst. Mijn grootste keerpunt in de relatie met voeding is geweest de tijd en aandacht voor voeding te nemen, om deze te bereiden en tot mij te nemen.


Back to basic, is iets wat mensen het afgelopen jaar veel van mij gehoord hebben. Ik ga back to basic. Om het leven in mij terug te vinden en de depressie achter mij te laten ben ik back to basic gegaan. De rush van verplichtingen en ‘moeten’ heb ik volledig los gelaten. Mijn dagen ben ik gaan vullen met zelfzorg, back to basic. Zo kreeg mijn leven stap voor stap weer vorm.


Ik zag (en zie) het als een dagtaak om mij dagelijks van gezonde voedingstoffen te voorzien. Het verdiepen in voeding, de werking van voeding, het bereiden van voeding en het nuttigen van voeding was mijn dagtaak.


En ja, ik hoor je denken…dat is makkelijk als je thuis bent en geen job hebt op dit moment. Nee dat is het niet, in ons bestaan zijn er ook naast werk altijd enough dingen om als verplichting te voelen of in een rush te laten sleuren..


“Het is een zeer bewuste keuze om uit de rush te stappen en ‘gezonde voeding’ als dagtaak te aanschouwen. “

Vele dagen en nog steeds zeg ik in mijn ochtendmediatie tegen mijzelf: Vandaag is mijn taak gezonde voeding te bereiden om mij fit en energiek te voelen. Als ik dit doel in de ochtend zet in een meditatie ben ik in staat alle afleiding en rush om mij heen los te laten die dag en op voeding te focussen. Ik heb ervoor gekozen mijn dagtaak, doel van de dag back to basic te brengen en mij niet te laten beïnvloeden door ruis.


De reden dat ik ‘gezonde voeding’ als eerste heb genomen om mijn leven opnieuw vorm te geven is: een auto rijdt niet zonder brandstof of elektriciteit. Toen ik mijzelf in het dal van mijn depressie vond, merkte ik aan alles dat ik back to basic bij de kern moet beginnen om het leven in mij te vinden. Mijn lichaam voeden met brandstof die het nodig heeft om fit en energiek in het leven te staan. Vanuit hier heb ik als eerste dagtaak: gezonde voeding gecreëerd.

4 vragen voor meer inzicht om je relatie met voeding te herbouwen


1. Onderzoek je relatie met voeding.

Waarom neem ik de voeding tot mij zoals ik deze tot mij neem?


2. Onderzoek onderliggende oorzaken.

Waarvoor en wanneer gebruik ik voeding?


3. Onderzoek welke relatie jij met voeding in de te komst wilt.

Wat betekent een gezonde relatie met voeding voor mij?


4. Vormgeving van voedingspatroon.

Welke vormgeving van voedingspatroon past er in mijn dagelijks leven?


Neem de tijd om over deze vragen na te denken, maak het zichtbaar (inzichtelijk) en schrijf de antwoorden op. Door het visueel te maken geef jij jezelf de boodschap dat dit is waar je aan werkt en heb je de eerste stap gezet: niet enkel denken maar doen!
Je lichaam heeft brandstof nodig om het mechanisme van je mentale gezondheid in werking te zetten, zonder brandstof kan het mechanisme van jouw lichaam en geest niet starten, voed je lichaam en start het mechanisme van jouw leven.

Liefs Liza

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram