Ik kies voor positief leven met depressie


ADHD Depressie Anorexia Nervosa Insomnia Chornische stress Chronische vermoeidheid Overlevingsmechanisme

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt hoe weinig er echt open gesproken durft te worden over het onderwerp 'depressie' en het proces van herstel. De geslotenheid hierover heeft voor mij veel invloed gehad op het durven accepteren en toelaten.


Het uitspreken dat je je dood van binnen voelt, terwijl er een prachtige zoon van bijna 4 jaar naast mij staat, is enorm moeilijk.

Een innerlijke strijd die als verkeerd voelt. Wat vinden mensen hiervan? Zullen mensen denken dat ik een slechte moeder ben? De dagen tellen te veel uren, ik zou gelukkig moeten zijn en zou mij absoluut zo niet mogen voelen. Dit stemmetje in mij, heeft jaren lang mijn leven beheerst. Het accepteren van dit gevoel vond ik enorm moeilijk. Voor mij viel dit gevoel samen, met het accepteren van mijn depressie.


Lachend ging ik de dag door, alleen was deze lach een innerlijke weerstand om het gevoel dat er niet mocht zijn te onderdrukken. Mijn leven stond gekenmerkt met chronische vermoeidheid en het koste mij enorm veel energie om ‘lachend’ de dag door te komen.


‘Voorjaar 2020: ik voelde mij gestorven van binnen.’

Het voelde intens leeg, alsof ik er al niet meer was. Dag en nacht wenste ik niet meer verder te hoeven in dit leven. De depressie sloeg tot de diepste hel toe en hier heb ik ervoor gekozen het gevoel te accepteren en de depressie te ondergaan. Het voelde alsof ik intens te kort schoot als moeder, maar tegelijkertijd weet ik ook dat mijn kind een veilig thuis heeft en met liefde omarmt wordt. Ik kan mijn kind leren omgaan met een situatie als deze, want hoe ik ermee omga is hoe hij ervan leert. Ik accepteer het gevoel, onderga het en sta erbij stil. Het mag er zijn zoals het is. Vanuit hier hebben deuren zich geopend.

Het durven toelaten en accepteren van gevoelens en gedachten is enorm moeilijk. Hoe angstig het ook lijkt om gevoelens te ondergaan…..het onderdrukken is nog veel zwaarder. Durf te geloven in jezelf, in je eigen kracht! Je bent prachtig precies zoals je bent en als het ondergaan en accepteren van gevoelens je overvalt, wees lief voor jezelf en geef jezelf dat geen wat je een ander zou geven!Liefs Liza


‘The bravest thing I ever did, was continuing my life when I felt death Inside.’

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram