Het opstarten van een behandeling binnen de specialistische GGZ bij PsyQ

PsyQ | Mentale gezondheid | hoe vind je hulp? | generalistische basis GGZ | specialistische GGZ | praktijkondersteuner (POH)| betekenisvol leven | Puur leven | Natuurlijke behoeften lichaam en geest | Verbinding | Balans | Innerlijke rust | liefde | Vertrouwen


Hoe ziet de opstart van mijn behandeling binnen de specialistische GGZ bij PsyQ eruit? Je leest het hier in deze blog.

Omdat ik al vele jaren struggle met mijn mentale gezondheid ben ik zo goed als vanaf mijn 6e onder behandeling bij de generalistische basis GGZ. De afgelopen 2 jaar werkte ik samen met één en dezelfde psychologe, fijn. Bij haar ben ik onder behandeling van cognitieve gedragstherapie geweest en zij is dan ook mijn back up psychologe.

Verzekeringstechnisch mag je één traject tegelijkertijd hebben lopen. Omdat ik nu in de wacht sta bij psyQ betekent dat deze therapie nu is afgesloten. Gaat het niet, mag ik bellen en kan ik terecht. Dit geeft een veilig en prettig gevoel. Zo weet ik dat ik indien nodig, hulp kan krijgen van iemand die mij zeer goed kent.

De cognitieve gedragstherapie is voor mij als een fijne basis. Er is echter meer hulp nodig. Het diepste dal was bereikt, op deze manier in dit leven kan ik niet meer. Hoogste tijd om nu echt door te pakken. Op het moment dat ik deze keuze maakte, begin 2021 voelde het vooral als afwerken van de protocollen voor depressie naar ECT (elektroshocktherapie). Mijn vertrouwen dat mijn gezondheid door praattherapie zou verbeteren had ik verloren.

Nu ik dit schrijf had ik een half jaar gelden never nooit durven dromen dat ik sta waar ik nu sta. Leven vanuit vertrouwen, liefde en in verbinding met mijzelf en het leven.

Mijn psychologe heeft mij doorverwezen naar de gespecialiseerde GGZ en samen hebben wij gekeken welke organisaties er zijn in en rond Utrecht, welke eventuele behandelingen biedt die voor mij zicht op herstel geven en wat de mogelijkheden zijn.

Thuis heb ik alle opties naast elkaar gelegd. Hierbij heb ik gekeken naar waarbij ik mij het fijnste voel. De keuze was voor mij snel gemaakt en alles in mij zei: PsyQ. Omdat mijn psychologe zelf in haar eerdere carrière ook werkzaam is geweest binnen PsyQ, wist ik over de expertises die zij bieden. Met de doorverwijzing van mijn psychologe heeft mijn huisarts mij aangemeld bij PsyQ. Drie weken na mijn aanmelding bij PsyQ werd ik gebeld voor het intakegesprek, waarna deze binnen een week plaats vond. Dit verloop vond ik snel en prettig.

Vanuit deze doorverwijzing heeft PsyQ met mij contact opgenomen. Mijn eerste afspraak was online via een beschermd systeem. In deze afspraak was het doel: een helder beeld van mijn mentale gezondheid krijgen. Het was een intake afspraak. Om de juiste behandeling te starten is het van belang dat PsyQ op de hoogte is van de huidige situatie en mijn hulpvraag. Deze intake werd door een psycholoog afgenomen. Deze persoon is niet mijn behandelaar, hij maakt enkel mijn opstart dossier. Dit is hoe ik het heb ervaren. Deze psycholoog bespreekt mijn dossier in het behandelteam. Deze bespreking vond direct plaats na mijn intake afspraak en 30 min later werd de intake voortgezet. Dit keer niet de psycholoog die mijn dossier opmaakte, door de leidinggevende van het behandelteam waaronder ik sta. Zij is mijn aanspreekpunt binnen PsyQ.

PsyQ maakt gebruik van een beveiligd systeem wat werkt via een app. Hierdoor zijn de lijnen erg kort en kun je eenvoudig contact opnemen met de behandelaars.

Op welke behandeling wij inspringen was nog niet helder. Omdat ik al vele jaren therapie achter de rug heb, wilden wij zeker zijn dat wij een behandeling starten met zicht op herstel. Het feit dat het hoofd van het behandelteam dit zo ervaarde na het bespreken van mijn dossier vond ik positief. Dit gaf mij vertrouwen. Mijn gezondheid wordt hier echt gezien en er wordt met zorg gekeken naar welke hulp ik nodig heb. Mijn gezondheid zit complex in elkaar, dat is helder vanaf het eerste gesprek. Steeds meer puzzelstukken vallen op zijn plek. Echter, om te kiezen welke behandeling te starten hebben wij aanvullende informatie nodig vanuit een interview. Vanuit de informatie die er nu is blijft het meer een gok om vanuit hier een behandeling op te starten. Daarom hebben wij besloten eerst vervolgafspraken in te plannen voor een interview. Vanuit de resultaten van dit interview is er meer onderbouwde kennis en is het geen gok meer om op een behandeling in te springen.

Op het moment van de intake afspraak stond ik nog onder hoge dosering van verschillende medicijnen. Omdat ik hierin vast liep, mijn lichaam gewenning kent voor medicatie is er ook direct besloten een afspraak bij de psychiater van het team in te plannen.

Na de intake was ik 3 afspraken rijker. Deze afspraken vonden allemaal in de daarop volgende 5 weken plaats. Het interview bestond uit twee afspraken van ruim 1 ½ uur en voor de afspraak bij de psychiater stond 45 a 60 minuten gepland. Voor het inplannen van mijn afspraken kon ik direct na het intakegesprek contact opnemen met de planning (het centrale telefoonnummer van PsyQ).

Alle vervolg afspraken vonden fysiek plaats binnen PsyQ Utrecht. Bij binnenkomst meld je dat je er bent en word je verteld bij welke verdieping je kunt plaatsnemen. Er heerst een fijne sfeer binnen het gebouw en onder de mensen. De interview afspraken waren zeer intensief. Er was een gespecialiseerde psychologe (die binnen mijn behandelteam werkt) die bij mij het interview afnam. Een zeer prettige vrouw, wij klikte goed en de samenwerking verliep erg fijn. Het was duidelijk merkbaar dat zij beschikte over veel expertise binnen haar vak. Ze had er zichtbaar zin in, om meer zicht in mijn complexe puzzel te creëren. Met een lach en een traan hebben wij tijdens dit interview samen gewerkt. Deze afspraken waren voor mij voor het eerst dat ik in alle jaren echt het gevoel had, nu slaan wij de spijker op de kop. Dit gaf vertrouwen.

Na het afronden van het interview ontving ik de week erna een rapport met de bevinding. Mijn gevoel klopte, we slaan de spijker op zijn kop. In het opgestelde rapport kan ik mij volledig vinden en voor het eerst voelde ik mij echt begrepen. Het was als een opluchting. Nadat ik het rapport heb ingelezen volgde de week later een belafspraak met de gespecialiseerde psychologe en haar behandeladvies. Het gesprek verliep fijn, beide waren we voldaan en trots op de puzzel die we gelegd hebben.

Vanuit hier werd ik dezelfde week gebeld door het hoofd van het behandelteam. Samen hebben wij alles doorsproken rondom de informatie die er was en de nieuwe kennis vanuit het interview. Er waren verschillende opties qua soort behandeling. Beiden hebben wij sterk het gevoel dat schematherapie mij kan helpen. De keuze was dan ook snel gemaakt. Mijn behandeling binnen PsyQ wordt kortdurende (6 maanden) schematherapie. Ik had de keuze tussen individuele- of groepstherapie. Omdat ik vele individuele therapieën heb gehad, leek het mij waardevol om te kiezen voor groepstherapie.

Vanuit dit gesprek is er een screening gepland, deze vond vorige week plaats. In de screening afspraak maakte ik kennis met de behandelend psycholoog die werkt binnen de schematherapie. Kennismaken, informatie van de behandeling en wanneer precies te starten ect. Zoals jullie konden zien via Instagram viel de afspraak een stuk pittiger uit dan verwacht. Wij gingen snel de diepte in en wisten de punten te raken waarin mijn pijn verborgen lag. Het was heftig en gek genoeg ook fijn.

Het voelt als een bevrijding, het proces waarin ik ben gestapt bij PsyQ. Om te helen moet ik de diepte in, dat is precies wat schematherapie doet.

Mijn behandeling start in november 2021. Wanneer je deel kan nemen en hoelang je wachttijd voor een behandeling is gaat op volgorde van je aanmelddatum van de huisarts. Mijn aanmelddatum is begin februari 2021, hiermee maakt dat de totale wachttijd van aanmelden tot start behandeling 10 maanden is.

Hoe ik mij hierbij voel? Voor mij is dit helemaal oké. Vanuit het UWV ben ik onder begeleiding van een coach die ook psycholoog is. Ik ben al ruim 2 jaar onder haar begeleiding en zij weet de juiste snaren te raken die verschil maken binnen mijn gezondheid. Mijn cognitieve gedragstherapie vanuit de basis GGZ is nu gestopt, mijn behandeling bij PsyQ start in november 2021. Deze komende maanden werk ik enkel samen met mijn coach/psycholoog vanuit mijn WerkFit-traject (wil je hier meer over lezen, laat het mij weten). De rust tussen de therapieën voelt echt even fijn. Na alle verschillende therapieën ben ik nu even ‘therapiemoe’ en ben ik enorm toe aan de rust voordat de schematherapie van start gaat. Zelfstandig naar binnenkeren, onderzoeken waar mijn dromen liggen en hieraan bouwen.


Met de gespecialiseerde psycholoog van het interview bij PsyQ heb ik afgesproken dat ik in de wachttijd verder ga zoals ik dat nu doe en mijzelf dagelijks de onderstaande vragen stel: 

Wat voel ik?

Waar heb ik behoefte aan?


 


Wat schematherapie precies is en waarom wij denken dat deze therapie mij kan helpen vertel ik je in een aparte blog!Liefs,
Liza

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram