Moederdag


Moederdag | zelfzorg | netwerk | liefde en dankbaarheid | minimalisme | minimalistEen dag waarop mama’s in het zonnetje worden gezet. Hoe zet jij jouw mama in het zonnetje of hoe herdenk jij jouw mama? Het is niet per definitie vanzelfsprekend dat wij allemaal ons mama bij ons om ons heen mogen hebben.


De afgelopen dagen wandelend door het centrum van Zeist of in de natuur viel mij één ding op. De gesprekken van mensen om mij heen. Met regelmaat hoorde ik: ‘Ga jij straks ook even naar de winkel voor een cadeau voor moederdag? / Ik heb puntje puntje voor mijn moeder gekocht, wat geef jij jouw moeder?’. Op elke reclamebord en winkelruit stond zichtbaar de boodschap:


"Koop hier jouw moederdag cadeau."

Tijdens een stilte wandeling in de natuur realiseerde ik mij hoe wij de volgende boodschap van buitenaf krijgen: Je maakt je liefde en dankbaarheid kenbaar met het geven van een materialistisch cadeau. Dit besef kwam helder binnen. Dit inzicht leiden voor mij tot de volgende vraag: ‘Waar gaan wij heen met onze samenleving waarin wij liefde en dankbaarheid tonen doormiddel van een materialistisch cadeau?’.


Ik kan mij herinneren dat ik moederdag altijd als een commercieel stunt heb gezien en hierop volgend de gedachten: het is elke dag moederdag, niet enkel één dag. Wat vind ik echt van moederdag, hoe wil ik deze dag beleven en komt mijn huidige mening over moederdag vanuit mijn conditionering of vind ik dit zelf echt diep van binnen? Nu ik dit jaar voor de 5e keer zelf moederdag mag vieren, vond ik het de hoogste tijd diep van binnen te luisteren naar hoe ik deze dag wil delen en beleven. Hieruit kan ik zeggen dat mijn gevoel en mening over moederdag voort gekomen is uit mijn conditionering. Vanuit huis werd deze dag altijd met cadeautjes gevierd en gaande weg in mijn jeugd ben ik hiermee gestopt.


In de meditatie heb ik ontdekt dat ik mijn gevoel over moederdag heel anders ligt. Het is geen dag die ik voorbij wil laten gaan omdat we elke dag in dankbaarheid en liefde leven. Ik vind het mooi dat er een dag is waarbij wij extra stil staan bij de liefde, zorg en veiligheid die een moeder aan haar kind geeft. Een dag waarin niet cadeautjes centraal staan. Verbinding met elkaar, de dankbaarheid uitspreken, liefde voelen en in het hier en nu zijn staat centraal.


"Om in het moederschap de moeder te zijn die jij graag wilt zijn is het van essentieel belang dat je jezelf rust en zelfzorg geeft om jezelf te ontwikkelen."

Zo heb ik ontdekt dat ik het moederschap met veel meer plezier en blijdschap ervaar sinds ik een netwerk om mij heen heb opgebouwd. Dit netwerk neemt met regelmaat één dag, één uur of nacht de zorg van mijn zoon over. In mijn ogen een win win situatie. Mijn zoon leert dat hij veilig is bij anderen, leert dat er meer manieren van leven zijn dan enkel de basis thuis en ziet en leert van andere mensen. Ik heb hiermee tijd en rust om aan mijzelf te werken, stilte te omarmen of een zorgeloze middag met een vriendin te ervaren.


Een veilig netwerk opbouwen gaat stap voor stap en bestaat niet enkel uit een opa of oma die dichtbij woont. Dit is prachtig als dat zo is. Dit is ver niet voor iedereen zo. Er zijn verschillende manieren om netwerk en ondersteuning op te bouwen.


Hoe bouw je aan een netwerk ter ondersteuning?

  • Durf hulp te vragen

  • Informeer het buurtteam

  • Maak contact met de mensen in je straat en wijk

  • Vaste oppas op fietsafstand

  • Onderzoek een logeeradres op afstand


Durf hulp te vragen

Het is meer dan oké om hulp te vragen in de zorg voor je kind. Het laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt in zelfzorg. Een zorg die van essentieel belang is om goed voor jouw kind te zorgen. Het is geen zwakte om ondersteuning te vragen, het is juist zeer krachtig. Je hoeft het niet alleen te doen. Er is meer hulp dan je denkt. Ga op onderzoek uit en gun jezelf en je kind deze ondersteuning.


Informeer het buurteam

Elke plaats en wijk is anders. Er zijn overal andere mogelijkheden. Het buurteam heeft een goed overzicht welke mogelijkheden er in jou omgeving zijn. Vraag een gesprek aan en deel de situatie waarin jij opzoek bent naar ondersteuning voor jou gezin. Het buurteam kan jou vanuit hier informatie aanbieden en mogelijkheden bespreken.

Maak contact met de mensen in je straat en wijk

Vandaag de dag leven wij in een eenmans samenleving. Daar waar hulp met regelmaat veel dichterbij is dan wijzelf zien en denken sluiten wij onszelf op in ons huis. Duik de speeltuin in en maak contact met de mensen in je buurt en straat. Door open te praten zul je ontdekken dat jij niet de enige bent die er misschien alleen voorstaat en zo nu en dan een uurtje ondersteuning kan gebruiken. Hoe fijn is het als je een speelvriendje ontdekt dichtbij jou in de buurt en jullie elkaar kunnen helpen?

Vaste oppas op fietsafstand

Via verschillende platforms zijn er mogelijkheden een oproep te plaatsen naar een vaste oppas. Sami gaat met regelmaat een middag erop uit met Sanne (onze vaste oppas). Financieel is dat voor mij altijd elke cent waard geweest en vind ik een verantwoordelijkere investering dan in een materialistisch bezit. Een vast bedrag zet ik maandelijks in mijn begroting voor oppas uitgaven.

Onderzoek een logeeradres op afstand

Woont je familie ver weg en is een vaste oppasdag niet mogelijk. Kijk dan naar welke mogelijkheden er wel zijn. In mijn directe omging woont er geen familie. Hierdoor is er voor mij geen backup van uit opa/oma als ik ziek ben of een vaste opa/oma dag. Echter zijn er wel andere waardevolle mogelijkheden ter ondersteuning. Zo heb ik met mijn moeder afgesproken dat Sami elke maand één weekend komt logeren. Hiermee heb ik voor mijzelf maandelijks van de zekerheid voorzien dat er één weekend me time is. Tegelijkertijd geniet Sami intens van de weekende logeren en stralen wij samen als wij weer samen zijn.

“Wie wil zoekt een mogelijkheid wie niet wil zoekt een reden.”

Onderzoek jou persoonlijke behoefte en stel jezelf de vraag: Welke ondersteuning heb ik nodig om mijzelf en mijn kind van deze behoefte te voorzien? Onderneem actie en omarm de mogelijkheden.


In Utrecht hadden Sami en ik een zeer prettig netwerk opgebouwd ter ondersteuning. Met de verhuizing naar Zeist valt onze ondersteuning van dichtbij weg. Met veel plezier ga ik op onderzoek uit om ook hier weer een fijn netwerk op te bouwen .


In het kader van hulp durven vragen heb ik aan mijn moeder aangegeven wat mijn behoefte is en zo haar om deze hulp gevraagd. Ik heb met haar gedeeld dat de waarde van een ochtend voor mijzelf met geen enkel materialistisch cadeau te vergelijken is.

Deze Moederdag mag ik mijzelf een ochtend in stilte terugtrekken in mijn eigen zen bubbel. Een cadeau van onschatbare waarde. Sami is logeren bij oma en komt na lunchtijd weer fijn thuis. Mijn moeder geeft mij niet een materialistisch cadeau door met Sami naar de winkel te gaan. Mijn moeder heeft de zorg voor Sami op haar genomen en gunt mij echt even een ochtend vrij. In de middag genieten wij samen van elkaar en Sami. Als single mama verzorgd mijn moeder met moederdag samen met Sami voor het gevoel dat ik in het zonnetje gezet wordt. Omgekeerd duik ook ik de winkel niet in om voor mijn moeder een cadeau te kopen. Mijn moeder geniet enorm van bananenbrood en zo ben ik vanmorgen de keuken in gedoken om een vers brood te bakken.


"Liefde en dankbaarheid zitten niet in materialistische cadeau’s, het zit in de tijd en aandacht die je met elkaar deelt en aan elkaar geeft."

Hoe vier jij moederdag?


Liefs LizaMoederdag | zelfzorg | netwerk | liefde en dankbaarheid | minimalisme | minimalist

1 opmerking

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram