De kracht van minimalisme

Minimalisme gaat dieper dan enkel spullen vereenvoudigen en verminderen. Het opruimen van mijn spullen was voor mij het topje van de ijsberg van waar ik nu dagelijks in ontwikkel. Een betekenisvol bestaan. Een leven waarin ik vrijheid kan creëren. Vrij om mijn hart te volgen.


Ruim een jaar geleden ben ik mij meer gaan verdiepen in minimalisme. De leegte in mij, de dood, de depressie. Welke naam het ook mag hebben. Het gaat om het gevoel van binnen. Het gevoel van een betekenisloos bestaan. Mijn leven was van waarde voor mijn zoon en dat zal het altijd zijn. Los van moeder zijn voelde mijn bestaan betekenisloos. Gevoelsmatig deed het er niet echt toe.


Een opgeruimd type ben ik altijd geweest. Het geeft mij rust en overzicht. Echter merkte ik steeds meer naarmate ik de rust en het overzicht had gecreëerd, dat de leegte in mij steeds voelbaarder werd. Deze momenten en inzichten vielen voor mij samen met mijn weg van herstel. Een weg van helen. Om te helen is het van belang tot de diepte te gaan en dat is precies waar minimalisme mij heeft gebracht.


Ook ik heb het ei van Colombus niet uitgevonden en laat mij inspireren. Mensen als Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus en Michael Pilarczyk zijn voorbeelden en inspirators voor mij. De ervaringen die ik deel zijn gebaseerd op dingen die ik heb geleerd van mijn voorbeelden en heb toegepast of toepas in mijn leven.


In het boek: Minimalsme van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus wordt de verwoording ‘ankers’ gebruikt. Deze vind ik zo krachtig dat je dit met regelmaat terug zult lezen in mijn blogs. Het gevoel van ongelukkig zijn, verankerd zitten. Om je leven naar een betekenisvol bestaan te brengen is het van essentieel belang je vrij te maken van jouw ‘ankers’.


Minimalisme heeft steeds meer vorm gekregen in mijn leven. Ik heb mijzelf eerst vrijgemaakt van materialistische ankers. Hierdoor is er ruimte, rust en tijd ontstaan. In het begin was het confronterend. De leegte die ik in mijzelf voelde. Ergens wist ik diep van binnen, dat juist deze leegte mijn grootste anker was. Ik kan mijzelf enkel van dit anker bevrijden door mijn hart te volgen en van mijn leven een betekenisvol bestaan te maken. Mijzelf los te maken van een leven waarin consumeren zo'n grote rol speelt.


“Daar waar het begon met mijn huis opruimen, is minimalisme mijn handvat naar een betekenisvol bestaan geworden.”

Om te beginnen met mijn Instagram story: ‘Deze lade is één van de redenen waardoor ik vrijheid ervaar in mijn leven.’ Wat heeft een opgeruimde besteklade te maken met vrijheid in je leven? Op het eerste oog zou je zeggen: ‘Nee dat heeft het niet. Waarom zou ik mij druk maken over hoeveel, hoe en wat er in mij besteklade ligt?’ Waar ik absoluut geen dingen vooraf wil invullen voor mensen, is het een feit dat deze gedachten veel door mensen heen gaat en een reactie die ik veelal om mij heen heb gehoord. Toch is het niet zo oppervlakkig als het lijkt. Deze besteklade is meer dan enkel een opgeruimde lade. Deze besteklade heb ik als voorbeeld genomen. Waar het om gaat ligt dieper dan enkel een besteklade. Het gaat over tevredenheid, dankbaarheid en je verlossen van ankers.Minimalist | minimalisme | betekenisvol leven | blog


In deze lade ligt niet meer dan nodig is. Er ligt in wat ik gebruik en van waarde is in mijn leven. Er is geen verlangen na dat ene lepeltje van die winkel die zo leuk is. Er is een gevoel van tevredenheid. Dit is precies het gevoel wat rust creëert. De frequentie in spullen is afgenomen en er is enkel aanwezig wat er echt toe doet en gebruikt wordt.


Een lange tijd voor mijn verhuizing heb ik een groot deel van mijn spullen ingepakt. Wanneer de verhuizing precies zou plaatsvinden was onduidelijk. Dat ik zou verhuizen in 2021 stond vast. Vanuit hier ben ik in 2020 begonnen met inpakken voor de verhuizing. Ik heb spullen ingepakt en in de loop der tijd enkel de spullen uitgepakt die Sami en ik nodig hadden om te gebruiken. Je raad het al…zeker 80% van de spullen bleef ingepakt. Spullen die ik als materialistische ankers beschouw. Deze spullen stonden voorheen in mijn huis. De spullen verplaatste non stop van plek om rust te creëren, op te ruimen of om te wassen.


Minder spullen, meer tijd.

Meer tijd, meer vrijheid.


Daar waar ik voorheen uren elke week met het huishouden bezig was om het huis op orde te krijgen, is dit nu in een handomdraai gedaan. Een volle wasmand die op mij staat te wachten, is er niet meer. Een vaatwasser die dagelijks op mij staat te wachten met een overvloed aan borden, messen en glazen staat er niet meer (een groot voordeel in onze nieuwe woning is er ook geen vaatwasser meer en ja dat zie ik echt als voordeel). Door minder spullen is mijn leven simpel en eenvoudiger geworden. Het huishouden is zo gepiept, hierdoor is er vrijheid om te leven ontstaan.


Naast de vrijheid die is ontstaan door tijd is er een ander belangrijk aspect wat vrijheid creëert. Financieel. In onze samenleving is het een feit dat veel mensen van salaris naar salaris leven, streven naar meer inkomen en maandelijks een te kort of net genoeg hebben. Een paar dagen na het ontvangen van hun salaris kijken op de rekening en zich afvragen: "Waar is mijn geld gebleven?" Voordat de helft van de maand voorbij is wordt er alweer uitgekijken naar de volgende betaling van het salaris.


Wij leven in een samenleving waarin wij dagelijks meer consumeren dan goed voor ons en de wereld is. Dat er vanuit alle hoeken veel triggers zijn om je tot dit consumeren te laten misleiden wil niet per definitie zeggen dat je er aan moet toegeven. Ik gebruik de term misleiden omdat je er op allerlei manieren van overtuigd wordt dat je iets echt nodig hebt, om je over te halen tot kopen.


Door echt tevreden te zijn met wat je hebt, je consumeren te beperken tot enkel wat echt nodig is creëer je financieel ruimte. Daar waar voorheen torenhoge bedragen in je uitgaven stonden kun je deze met minimalisme beperken tot een bedrag waaruit meer vrijheid ontstaat. Dit gaat samen met het gevoel van tevredenheid, een gevoel wat innerlijke rust met zich meedraagt en zo bijdraagt aan het gevoel van een betekenisvol bestaan.


“Het leven vol consumeren leidde mij af van waar het echt om gaat.”

Met het minderen van consumeren draag je zorg voor de aarde. Een plek waar wij met z’n alle wonen en het is onze taak om goed voor de aarde te zorgen. Doen wij dit echt met een leefstijl waarin wij dagelijks overbodig consumeren? Het antwoord laat ik aan jou om in te vullen…

De komende periode ga ikzelf mijn financiën opnieuw in kaart brengen na mijn verhuizing en de leefstijl die ik dagelijks ontwikkel. Dat ik hierin meer vrijheid kan ervaren is één ding wat zeker is.


Met het minderen van consumeren ontstaan er vrije- tijd. Door de tevredenheid blijft er dagelijks of wekelijks, afhankelijk van hoeveel je consumeert per dag of week tijd over. Tijd om je leven een betekenisvol bestaan te geven.


Precies deze tijd, is de tijd die in mijn gezondheid het grote verschil heeft gemaakt. De tijd heeft mij de ruimte, rust en inzichten gegeven om op te staan uit mijn depressie en te leren leven met ADHD.


Minimalisme heeft mij laten ervaren dat waar je ook naar verlangt in het leven, hoe groot je huis en hoog je inkomen ook is…Geluk en betekenisvol bestaan zitten binnen in je lichaam en geest, in je hart. Geen enkel materialistisch product gaat leegte, geluk of langdurige voldoening geven. Een betekenisvol bestaan staat volledig los van alle materialistische producten die wij bezitten. Het gaat je niet gelukkig maken.


“Ik had alles wat mijn hart zich kon wensen, er ontbrak mij aan niks maar ik was letterlijk doodongelukkig.”

Pas toen ik mij vrij ging maken van mijn materialistische ankers kon ik de leegte voelen die zich echt in mijn leven heeft gevormd als een sluipend monster door de jaren heen. Mijn leven bestond uit dagelijks consumeren en precies dit maakte het leven voor mij als een zinloos bestaan. Minimalisme heeft mij terug bij mijzelf gebracht, laten voelen waar het echt om gaat in het leven. Mijn leven voelde niet langer betekenisloos. Ik was niet langer enkel de ‘huissloof’ die voor de middag al uitgeput was en naar het eind van de dag verlangde. Er is tijd ontstaan waarin ik uitgerust aan de slag kan met het invullen van een betekenisvol leven en onderzoeken wat dit voor mij is.


Na het loslaten van materialistische ankers is was er voor mij ruimte ontstaan om mij van diepere ankers te verlossen (ankers als o.a. ongezonde relaties die geen waarde aan je leven toevoegen, hoge woonlasten ect.). Sinds een tijd ben ik aan het onderzoeken wat deze ankers voor mij zijn. Dat ik niet gelukkig ben geworden van ‘het volmaakte leven’ waarin ik alles mocht bezitten zoals een huis, baan, auto ect… is een feit. Waar ik nu achter wil komen is wat mij al die tijd belemmerde om mij vrij te voelen en mijzelf te ontwikkelen tot wie ik diep van binnen ben. Om dit te onderzoeken ben ik begonnen met het opschrijven van alles wat mij heeft weerhouden of nog steeds weerhoud om mijn hart te volgen en plezier te maken in mijn leven.


Schrijf je met mij mee? Welke ankers weerhouden jou van het volgen van je hart?


Vind je het leuk om meer over minimalisme en de invloed hiervan in je leven te lezen? Ik zou het enorm tof vinden als je dit met mij wil delen.


Liefs Liza


Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram