Mijn levensweg


ADHD Depressie Anorexia Nervosa Insomnia Chornische stress Chronische vermoeidheid Overlevingsmechanisme


Het voelt alsof ik gevangen zit. Gevangen in mijn leven en lichaam. Ik hou mijzelf overeind met affirmaties en positiviteit. Ja het werkt, het maakt mijn leven leefbaar. De momenten dat de rust en stilte komt is de depressie als een donderslag.


Het leven voelde als een enorme opgaven, elke dag opnieuw. Het was een opgaven om te kunnen leven en genieten. Elke dag opnieuw probeer ik te genieten van het leven, maar het is nog steeds de pijnlijke waarheid, dat wanneer de stilte valt ik de dood in mij voel. Ik probeer een zo normaal mogelijk leven te leven, het positieve te omarmen, te lachen en zelfzorg staat voor mij dagelijks op nummer één. Want wat heb ik mijn lichaam in alle jaren te kort gedaan. Het kost oneindig veel energie, de depressie. Zo graag zou ik echt mijn levenslust van binnenuit voelen, genieten van het leven, stilte en liefde omarmen.


De adviezen van mijn coaches en psychologen van de afgelopen jaren voer ik met alles in mij uit. Maar wat ik ook probeer het blijft een leven waarin ik mij diep van binnen heel ongelukkig voel. Het is enorm frustrerend dat het gevoel blijft en niet weggaat.


De teleurstelling dat bij positieve veranderingen binnen zelfzorg, het diepe gevoel van binnen zo onveranderd blijft voelt soms zo enorm uitzichtloos.

Ergens heb ik het gevoel dat bepaalde overgangen in mijn hersenen niet meer werken zoals ze horen te werken. In mijn jonge leven kreeg ik al vroeg te maken met chronische stress, dit heeft 20 jaar aangehouden. Soms lijkt het wel of mijn lichaam hierdoor van binnen zo intens is beschadigd dat mijn neurotransmitters niet volledig werken. Behalve de depressie ervaar ik een enorm gemis in mijn geheugen: ‘zwarte gaten’ noem ik het.


In mijn zesde levensjaar zijn mijn ouders gescheiden. Vlak hiernaar kwam ik voor het eerst in aanmerking met een psycholoog. Toen ik 13 jaar was werd ik voor het eerst gediagnosticeerd met de diagnose depressie door de psychiater. Voor deze diagnose was ik al een langere tijd onder behandeling bij de psycholoog van dezelfde GGZ organisatie. Zo werd ook hier de diagnose Anorexia Nervosa vastgesteld. De jaren daarop volgend ben ik onder verschillende behandelingen geweest voor mijn eetstoornis en depressie.


Deze jaren zijn als zwarte gaten voor mij, ik kan mij op dit moment zeer minimaal herinneren hoe het herstel in die periode verlopen is. Gedurende deze jaren heb ik veel te maken gehad met traumatische gebeurtenissen en chronische stress, het leven voelde altijd als een enorme achtbaan. Waar het een nog niet verwerkt was, speelde een nieuw drama zich al af. Een leven waarin ik niet echt bestond maar onderdeel was van een achtbaan. Mijn innerlijke zelf werd niet echt gezien, niet door mijzelf en niet door mijn omgeving. Soms vraag ik mij af…


‘Heb ik ooit echt bestaan? Heb ik in mijn levensweg ruimte gehad om te leren wie ik ben?’

Mijn antwoord op deze vragen is: ‘nee’. Ik leefde mijn leven om te overleven van jongs af aan. Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik mijn leven overleef. Met een lach en door het positieve te omarmen weet ik mijzelf altijd overeind te houden.


Vanaf de eerste diagnose tot vorig jaar worstelde ik enorm met mijn gezondheid. Na de diagnose depressie en anorexia kwam in de jaren van mijn herstel, chronisch vermoeidheid om de hoek kijken. Mijn weerstand bleef enorm slecht en in de wintermaanden kreeg ik de één na de andere antibioticakuur. Jaar in jaar uit ben ik bij alle afdelingen in het ziekenhuis geweest, oneindig veel bloed geprikt om te onderzoeken waarom ik mij zo zwak, moe en leeg voel maar altijd zonder resultaat.


Ondanks de diagnoses en blijvende problemen binnen mijn gezondheid heb ik altijd geprobeerd te leven, echt te leven. Te leren, onderzoeken, ervaren. Na mijn middelbare school heb ik mij opgeleid tot onderwijsassistent en vanuit hier ben ik gaan werken als pedagogisch medewerkster.


Ik heb altijd gevoeld dat mijn lichaam een enorm sterk overlevingsmechanisme heeft en ergens bekruipt mij vaak het gevoel dat dit zelfs de enige manier van leven is, wat mij lichaam kent.


Toen mijn gezondheid het niet meer toeliet om te kunnen werken ben ik in 2019 gestopt met werken. Een jaar later zomer 2020 heb ik gekozen voor het leven waarin ‘ik’ echt besta.


De depressie echt onder ogen komen en mijn weg naar innerlijke rust creëren.

Sinds zomer 2019 ben ik opnieuw onder behandelingen van mijn coach en psycholoog, daarnaast volg ik cognitieve gedragstherapie onder behandeling van GGZ psycholoog. Eind 2019 ben ik door psychiater van ADHD Centraal gediagnostiseerd met de grofste vorm van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), vanuit hier ben ik verschillende trajecten gestart.


Onlangs heb ik samen met mijn psycholoog en huisarts besloten om mij door te verwijzen naar de specialistische GGZ. Wat dit precies betekend en wat ik hiervan vind, lees je later meer over in een aparte blog.


Ondanks alle tegenslagen in mijn leven, heb ik nooit gedacht aan opgeven & altijd de kracht van de tegenslagen omarmd.

Ik probeer altijd te kijken naar wat het mij heeft geleerd. Het is absoluut niet altijd makkelijk, maar ook met depressie probeer ik met een lach door het leven te gaan en mijn mooiste leven te creëren. Ik probeer elke dag te leven vanuit vertrouwen. Mijn depressie is er en ik kan niet in de toekost kijken of deze ooit weg zal zijn. Maar ik vertrouw erop dat er een dag komt dat ik het leven mag leven zonder depressie. Tot die dag probeer ik mijn leven positief te leven met depressie. Dit is het leven wat ik nu leef, ik kies ervoor mijn leven te accepteren met depressie zoals het nu is en met dit gevoel mijn mooiste leven te leven.


Ik hoop enorm dat de inkijk in mijn leven doormiddel van mijn blogs herkenning, kracht, vertrouwen en hoop mag geven voor ieder die het nodig heeft.


Welk pad jouw leven ook kent, jij bent waardevol precies zoals jij bent! Geef nooit op, durf te vertrouwen in jouw levensweg.


Lief Liza
Wil je iets met mij delen, heb je een vraag of is er een onderwerp waar je graag mijn ervaring over leest? Ik kom graag in contact met jou! Klik hier om met mij in contact te komen.

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram