Medicatie #2 - pillen voor depressie en adhd


medicatie dexamfetamine ervaring antidepressiva citalopram ervaring slaapmedicatie dosering eetlust hartslag sertraline melatonine depressie adhd


Een leven vol met medicatie. Van opiumwet tot allergie medicijnen. Mijn dosering was zo hoog ingesteld dat ik slapeloos (insomnia) werd. Dit nooit meer. Hoe wel? Na het stoppen van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) medicijnen dexamfetamine, werd ik overvallen door de onrust in mijzelf. Opnieuw ga ik op onderzoek uit voor de juiste instelling van mijn medicijnen voor depressie en ADHD. Hier lees je mijn ervaring.


In januari (2021) heb ik de overstap gemaakt met antidepressiva, Citalopram 20 mg naar Sertraline 50 mg. De overstap is soepel verlopen. In de week voor de start met Sertraline heb ik de Citalopram afgebouwd naar 10 mg. De week hierna mocht ik stoppen met Citalopram en starten met Sertraline. De eerste weken werd mijn slaap onrustig. Mijn dromen waren hevig. Regelmatig werd ik deze nachten wakker van een nachtmerrie. Vorige week en deze week is dit voor het eerst minder. De afgelopen nachten heb ik zelfs als rustig ervaren. Fijn! Verder ken ik geen bijwerkingen van de Sertraline. Het onrustig slapen is na 4 weken afgenomen.


Met het starten van Citalopram werden mijn klachten van de depressie enorm verstrekt. Dit effect is met de overstap niet opnieuw, gelukkig! Citalopram en Sertraline zijn beide SSRI ’s (seleciteve serotonine heropname remmers). Mijn lichaam kent SSRI, hierdoor ervaar ik de hevige versterking van klachten niet opnieuw met de overstap.


Anders met de Sertraline voel ik mij niet. Ik ervaar geen verschil tussen Citalopram en Sertraline. Het effect is voor mij op dit moment hetzelfde. Het haalt minimaal de scherpe randjes van de depressie af. Het gebrek aan levenslust en somberheid blijft. De Sertraline heeft 4 tot 6 weken tijd nodig voor het effect meetbaar is. Ik gebruik het nu 6 weken.


Begin februari (2021) ben ik opnieuw gestart met dexamfetamine. Het gaat hier om Dexamfetamine tabletten 2,5 mg geen Amfexa. Ik ervaarde enorm veel onrustig in mij. Hier lees je over in de blog: Cognitieve gedragstherapie #1. Hoe ik dit ervaar vind ik moeilijk te antwoorden. Het is een tweestrijd in mij.


Zonder medicijnen is mijn leven elke minuut een hoofd vol storm & met medicijnen voel ik mij een afgevlakt leeg schaap.

‘Waar doe ik goed aan?’ is de vraag die ik mijzelf vaak stel. De onrust in mij was zo sterk, dat ik er op dit moment goed aan doe om medicijnen te gebruiken voor ADHD. Ik gebruik de medicijnen met een gemixt gevoel. Dexamfetamine vind ik een heftige medicatie voor een lichaam. Het valt onder de opiumwet. Het is geen medicijnen die ik op mijn wensenlijst heb staan. Ergens voelt het als verkeerd om dit medicijn te gebruiken. Het voelt onnatuurlijk. Ik ben begonnen met de dosering 2,5 mg om de 4 uur (07:30, 11:30 en 15:30 uur).


Het gewenste effect:

 • De innerlijke storm neemt af.

 • Mijn focus, concentratieproblemen en onrust vooruit ontwikkelen.

 • Onrust in bewegelijkheid neemt af (rustiger zitten).


Voor mijzelf ervaar ik mijn focus en concentratieproblemen niet als het grote probleem. Ik ben mij er enorm bewust van dat deze zeer minimaal is, maar hé: that’s me. Ik vind ik mijzelf regelmatig in superfocus.

Mijn grote struggles binnen ADHD:

 • De drukte binnen in mij.

 • De continue stroom aan gedachten die niet stoppen.

 • Niet in staat te ontspannen.

 • Non stop aan staan.

Vorig jaar werd ik slapeloos (insomnia) met de dexamfetamine. De dosering was zeer hoog ingesteld 40 mg. Hoe ik mij hierbij voelde lees je in de blog: Medicatie #1 - Dexamfetamine ervaring. Het voelde als een juiste stap om opnieuw te starten ondanks mijn gemixte gevoel over de medicijnen.


Bijna 14 dagen later ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt. Ik ervaar aanzienlijk meer innerlijk rust. De lage dosering werpt zijn vruchten af. Daar waar vorige jaar de medicatie door onder andere chronische stress niet de kans kreeg voor zijn werking, heeft dat het nu wel. De stress is er niet meer. Ik accepteer mijn depressie.


Het is een enorm verschil hoe de dexamfetamine nu aanslaat.

Mijn eetlust is opnieuw enorm verminderd. Ik ben in staat te eten. Dit is iets wat mij niet lukte vorig jaar. Ik voel een licht hongersignaal met deze dosering. Mijn slaap word niet verstoord. Hier ben ik enorm blij mee. Het blijft ondanks mijn positieve ervaring wel een tweestrijd. Waarom die tweestrijd? Ik voel mij deze dagen een afgevlakt leeg schaap! Het lijkt wel alsof er een soort filter over mij heen is getrokken. Mijn creatieve brein voelt enorm dof. Op dit moment leg ik mij hierbij neer. Zodra mijn medicatie traject weer onder behandeling is van een psychiater, kijk ik graag naar mogelijkheden hierin. Deze week heb ik gehoord dat mijn benadeling eind maart gaat starten. Dit geeft nieuw perspectief.


De effecten van de dexamfetamine op dit moment:

 • Dempt de innerlijke onrust.

 • Geeft mij de ruimte om mijn slaapwaak ritme onder controle te krijgen.

 • Ik ben in staat een moment van ontspanning te creëren.

 • De rust geeft mij focus en energie voor de ontwikkeling van zelfzorg.

 • Mijn gedachten stroom springt minder heen en weer, focus & concentratie verbetering.


Mijn slaapwaak ritme is deze dagen rustiger. In een aparte blog schrijf ik over mijn slaapwaak ritme. Tot twee weken geleden duurde het ruim 1 ½ a 2 uur voor ik kon inslapen. Als ik om 22:00 naar bed ging, sliep ik zeldzaam voor 00:00 uur. Met de stop van dexamfetamine ben ik ook tijdelijk gestopt met melatonine. Deze heb ik sinds twee weken weer herpakt. Dit in combinatie met de dexamfetamine. Het inslapen lukt mij nu in 30 minuten. Dit is een enorm positief verschil. Het ontwaken gaat helaas met vermoeidheid. De nachten geven meer rust dan begin het jaar. Dit voelt positief!


Ik voel mij fijn met de veranderingen binnen de medicatie. Het geeft mij de mogelijkheid de dagen te leven, de mama te zijn die ik wil zijn en mijn zelfzorg te ontwikkelen. Met deze medicatie durf ik de toekomst in te kijken. Het maakt mijn leven leefbaar. Het geeft een overbruggen tot de start van mijn nieuwe behandel traject.


Wat vind ik van een leven met medicijnen? Wil ik dit wel, niet en waarom? Deze vragen vind ik lastig te antwoorden. Een deel in mij zegt: ‘ja’. Een deel in mij zegt: ‘nee’. Ik leef bewust, natuurlijk en puur. Met deze medicijnen voelt het alles behalve natuurlijk en puur. Het is geen natuurlijke medicatie voor adhd en depressie. Ik ben mij er enorm bewust van dat mijn lichaam, mijn hersenen, mijn neurotransmitters deze medicatie nodig hebben. Voor nu kies ik voor een leven met medicijnen. Ik voel mij hier oké mee. De toekomst laat ik aan de toekomst. Voor nu een vraag, voor dan een weet. Met de leefstijl die ik op dit moment ontwikkel en leef voelt het gebruik van medicijnen juist. Het bewust leven en ontwikkelen van zelfzorg geeft mij vertrouwen in een natuurlijke leefstijl met medicijnen.


Het gebruik van medicijnen wil ik niet benoemen als goed of slecht. Het leven heeft mij enorm geleerd dat iedere mens, ieder lichaam en iedere hierbij hoorende situatie anders is. Neem mijn ervaring met de dexamfetamine. De werking is zeer verschillend nu er geen chronische stress meer in mijn leven is. Ieder leven is uniek. Mijn kijk op medicijnen en een leven met medicatie is als het leven: uniek. Ik oordeel niet over het gebruik van medicijnen met de antwoorden: goed of slecht. Ik ben van mening dat elke situatie rondom medicijnen uniek is. Het wel of niet gebruiken van medicijnen is van veel verschillende factoren afhankelijk.

Voor ieder die met medicijnen in aanraking komt, gaat opzoek naar zijn unieke formule.

Formule: de samenwerken van medicijnen met het lichaam, geest, hersenen, leefstijl en situatie.

Liefs Liza

Bron:


https://www.psychosenet.nl/medicatie/antidepressiva/soorten-antidepressiva/

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram