Medicatie #1 - Dexamfetamine ervaring


medicatie dexamfetamine ervaring antidepressiva citalopram ervaring slaapmedicatie dosering eetlust hartslag sertraline melatonine depressie adhd


Wat is mijn ervaring en dosering met medicijnen voor ADHD (dexamfetamine) en depressie (antidepressiva)? Welke medicijnen gebruik ik?


In deze blog neem ik je mee vanaf het begin waar mijn medicatie is gestart.

De afgelopen anderhalf jaar is een apotheek vol aan medicijnen in mijn lichaam gegaan. Ik vraag mij oprecht af hoe mijn lichaam zo kalm reageert op alle medicijnen. Tegelijkertijd vind ik het een wonder hoe mijn lichaam al die tijd overeind gebleven is. Het lijkt wel of mijn lichaam resistent voor medicijnen is.


Mijn medicatie is gestart samenvallend met de diagnose van ADHD. Dit vond plaats in najaar van 2019. ADHD diagnose en nu? Ik werd begeleid door een medisch verpleegkundige van ADHD Centraal. Het centrum dat diagnostisch onderzoek uitvoert voor het diagnosticeren voor volwassenen met ADHD. De eerste dag kreeg ik proefmedicatie voor ADHD. Deze medicatie was 2,5 mg dexamfetamine. Ik leek hier overduidelijk op te reageren. Met deze proefmedicatie mocht ik een uurtje naar buiten, zo kon ik ervaren hoe het voor mij was. Ik ervaarde overduidelijk meer rust, dit was ook zichtbaar op een latere test.


Die middag kon ik direct bij de apotheek mijn ADHD medicatie dexamfetamine ophalen. Een hand vol pillen voor ADHD. Ik ben gestart met een dosering van 2,5 mg dexamfetamine om de 5 uur. De dagen daarop volgend merkte ik snel dat de medicatie na 3 ½ a 4 uur uitgewerkt was. Mijn medicatie werd aangepast naar 2,5 mg dexamfetamine om de 3 ½ uur. Deze breide zich langzaam uit naar 5 mg dexamfetamine. Dit betekende dat ik 4 keer per dag mijn medicatie innam. Persoonlijk vond ik dit geen probleem.


Ik heb een groot whiteboard in mijn woonkamer hangen, waarop ik elke ochtend mijn medicatie tijden schrijf. Wanneer ik deze ingenomen heb, zet ik een krul hieronder. Mocht ik even niet meer weten of ik wel of niet mijn medicatie ingenomen heb, dan kan ik dit via het bord nakijken. Mocht ik op een medicatie tijdstip niet thuis zijn, schreef ik het in een notie op in mijn telefoon.


Hoe ervaarde ik de start met dexamfetamine?

Ik vond het lastig echt te voelen hoe de medicatie op mij werkte. Het was een stressvolle periode binnen mijn gezin. Terugkijkend heeft de medicatie die periode misschien niet echt de kans gehad om zijn werk te doen. De eerste paar dagen leek het alsof ik rustiger was in mijn spraak en meer focus bij gesprekken kon houden. Echt innerlijke rust ervaarde ik op dat moment minimaal met de dexamfetamine. Het gevoel van rustiger in spraak en meer focus leek na een korte periode af te nemen. Ik kampte met grote vermoeidheidsproblemen. Hierin leek de dexamfetamine in de eerste instantie goed te helpen. Ik was dagelijks zo moe, dat ik altijd overdag moest slapen om de dag door te komen. Met de dexamfetamine vond ik energie terug in de dagen, ik hoefde niet meer overdag te slapen. Dit schrijvend moet ik er ook om lachen, het is natuurlijk meer dan logies met amfetaminen in je lichaam dat je meer energie ervaart.


De eerst weken werden mijn handen en voeten ijsblokken. Dit heeft een aantal weken aangehouden en nam na verloop van tijd af. Een grote verandering die er plaatsvond was mijn eetlust. Vanaf de eerste pil dexamfetamine verdween mijn eetlust. In 2 maanden tijd verloor ik ruim 8 kilo. De juiste voeding tot mij nemen was van essentieel belang. Naast het verlies van mijn eetlust door de dexamfetamine, verloor ik ook mijn eetlust door langdurige chronische stress. Met mijn eetstoornis Anorexia als verleden was het deze periode het stemmetje van de eetstoornis die terug kwam en de medicatie die mijn lichaamssignalen verstoorde. Deze twee samen maakte een enorme strijd om balans te vinden binnen voeding.


Ik heb leren eten zonder honger signaal van mijn lichaam. Mijn lichaam moet ik voeden met mijn kennis over voeding. Deze heb ik dit jaar ruim verbreed. Dit maakt dat ik vandaag de dag mijn lichaam steeds beter alle brandstof kan geven die zij nodig heeft.


Mijn hartslag is flink omhoog gegaan met het gebruik van dexamfetamine. Nou heb ik van mijzelf en samenvallend met langdurige chronische stress standaard een wat hogere hartslag. In de eerste instantie ervaarde ik dit niet als vervelend. Al snel kwam ik er met hardlopen achter dat mijn hartslag gevaarlijk hoog opliep. Dit heb ik opgelost door mijn trainingen aan te passen. Mijn conditie simpelweg sterker te maken. Dit zodat mijn hartslag weer zou zakken naar een veilige zone. Later ervaarde ik de hoge hartslag negatief. Ik voelde mij steeds opgejaagd, onrustiger en leek wel een machine die geen eind kende. Dit gevoel en een hoge hartslag liggen samen verbonden met elkaar. Het een is het effect van het ander.


Omdat ik minimaal effect ervaarde binnen innerlijke rust is er gekozen om te proberen hoe ander medicatie aanslaat. Het gebruik hiervan is zeer kort geweest. Ik probeerde methylfenidaat (Ritalin). Mijn ervaring hiermee was naar. Ik werd ontzettend moe, voelde mij in mijn hele lichaam zwaar en neergeslagen. Ritalin en ik waren geen fijne match.


Vanuit hier ben ik teruggezet naar dexamfetamine. Beter iets effect, dan niets. Omdat ik zoveel onrust ervaarde met inslapen, is er een periode gekeken hoe het was als ik een lage dosering dexamfetamine in de avond 19:00 innam. Het idee hierachter was dat het mij meer rust zou geven, hierdoor sneller zou inslapen. De dexamfetamine is opgebouwd tot een dosering van 4 keer per dag 10 mg. Een totaal van 40 mg per dag. Dit is een hoge dosering voor iemand met mijn gewicht en lengte, niet ongebruikelijk. Met deze dosering heb ik mijn traject bij ADHD centraal afgerond.


Na het afronden van mijn traject in de zomer van 2020 is mijn medicatie overgenomen door de huisarts. In de periode van december 2019 tot juni 2020 is slecht slapen tot slapeloosheid (insomnia) ontwikkeld. In deze periode heb ik naast de dexamfetamine verschillende slaapmedicaties voorgeschreven gekregen. De slaapmedicatie Temazepam en Zopiclon hadden zeer weinig effect.


Mijn gezondheid ging verder achteruit. Ik kon niet meer ontkennen hoe slecht het mij mij ging. De depressie moest ik onder ogen komen. In overleg met de huisarts hebben wij besloten naast de dexamfetamine te starten met antidepressiva. Middelen tegen depressie zijn geen wonderpillen, het gaat samen met therapie. Er is gekozen om te starten met Citalopram 10 mg. Dit medicijn geeft in het begin een iets slaperig effect, dit zou ten positieve werken met mijn slaapprobleem. Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken voor eventueel effect zichtbaar is.


Hoe ervaarde ik de start met antidepressiva?

De start was echt verschrikkelijk. De eerste weken werden mijn klachten erger. De neerslachtigheid van deze medicijnen is een normale bijwerking in het begin. Deze weken waren een ware hel. Ik was tot niks in staat, voelde mij dood en verdoofd voor het leven. Het was elke dag zoeken naar een manier om te overleven. Na 4 weken nam de hevigheid af. De scherper randjes van de depressie werden iets verlicht door de medicatie. Na 6 weken is de Citalopram verhoogd naar 20 mg. De depressie leefde voort in mij. Ik merk weinig tot geen effect met deze medicatie tegen somberheid. Mijn slaapprobleem bleef zich voortzettend.

Het voelde alsof ik het ene medicijn nodig had, om de bijwerkingen van het andere medicijn te onderdrukken.


Het voelde eind 2020 niet meer goed. Ik was volledig uitgeput. Vanuit hier heb ik besloten de ADHD medicatie dexamfetamine af te bouwen en volledig te stoppen. In december 2020 was ik dexamfetamine vrij. Om iets tot rust te komen, kreeg ik opnieuw de slaapmediatie Zopiclon. Met het het stoppen van de dexamfetamine nam ook de hoeveelheid serotonine in mijn lichaam af, met als effect dat ik mij ontzettend neergeslagen en somber voelde.


Sinds mijn 13e gebruik ik melatonine. Er zijn verschillende periodes waarin ik gestopt ben met het gebruik van melatonine om te onderzoeken hoe ik zelfstandig inslaap. Het inslapen gaat enorm moeilijk zonder melatonine.


Het effect van de Citalopram bleef minimaal. Begin januari 2021 ben ik overgestapt naar een andere antidepressiva. De overstap is gemaakt naar Sertraline 50 mg. Deze overstap is gemaakt ter overbrugging tot de psychiater mijn medicatie traject kan overnemen.

Mijn slaap ging in januari steeds verder achter uit. In de blog: Cognitieve gedragstherapie #1 schrijf ik over mijn onrust. Sinds begin februari ben ik opnieuw gestart met de dexamfetamine.


Waar sta ik nu met mijn medicatie?

Dagelijks is mijn pillendoos gevuld met: dexamfetamine, sertraline en melatonine.medicatie dexamfetamine ervaring antidepressiva citalopram ervaring slaapmedicatie dosering eetlust hartslag sertraline melatonine depressie adhd

Dexamfetamine:

07:30 uur - 2,5MG

11:30 uur - 2,5MG

15:30 uur - 2,5MG


Melatonine

19:00 uur - 3MG


Sertraline

21:30 uur - 50MGIn de volgende blog medicatie #2 vertel ik hoe de afgelopen dagen zijn geweest met mijn huidige medicatie, nog belangrijker: ‘Hoe voel ik mij hiermee? Hoe gaat het slapen? Welk effect merk ik met de medicatie? & Welke bijwerkingen zijn er?’. Ook geef ik antwoord op de vraag die ik mijzelf regelmatig stel: 'Wat vind ik van een leven met medicatie? Wil ik dit wel of niet en waarom?'


Heb je een vraag over medicatie, bijwerking of effect en kun je het antwoord niet vinden in mijn blog. Aarzel niet, neem contact met mij op (klik hier) en stel je vraag!
Liefs Liza


PS. Ieder lichaam is uniek, hiermee is ook de dosering van medicatie voor iedere lichaam uniek. Overleg altijd de medicatie & dosering met een gespecialiseerde arts.

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram