Lezen na langdurige chronische stress


Langdurige chronische stress | geheugen | concentratie | hyperfocus | informatieverwerking | lezen | herstel | hersenen | therapie | leren echt ontspannen | depressie | ervaring | adhd | antidepressiva | adhd medicatie | puur leven | zelfzorg | Instagram @lizaelvira.nl


Je opent een nieuwe boek. Begint vol enthousiasme met lezen. Onder aan de pagina vraag je jezelf af wat je hebt gelezen? Je leest de pagina opnieuw en de vraag blijft onveranderd. De woorden verdwijnen door het vergiet in je hoofd. De informatie komt niet binnen, laat staan verwerken en opslaan.


Lezen, lezen en lezen. Daar waar ik vroeger boeken verslinde, uren in de wereld van een boek gedoken zat en leefde in het verhaal. Mijn VMBO examen heb gehaald zonder enig boek open te slaan om te leren, voor de examens. Ja, ik was een zeer opstandige puber haha. De informatie uit de boeken in de les: ik zag het, sloeg het op en wist het. Dat dit ooit zo gewerkt heeft in mijn hoofd, kan ik nu moeilijk voorstellen.

De laatste jaren werd het lezen en informatie verwerken steeds moeilijker. Vorig jaar lukte het helemaal niet meer. Een regel, een paar woorden het verdween onmiddellijk. Ik was niet in staat de woorden en informatie te verwerken.


Woorden verdwijnen door het vergiet in mijn hoofd.

Samen met de depressie verdween ook steeds meer mijn lust om te lezen. Nieuwe kennis tot mij te nemen of te verdwalen in een verhaal. Dit maakte mij enorm verdrietig. Liza die de lust voor lezen verliest. Een duidelijk signaal voor mijzelf dat het niet goed met mij gaat. Dit klopt absoluut niet. Ik ben zeer leergierig en onderzoekend van aard, het liefste vanuit boeken. Met de struggles binnen mijn mentale gezondheid is het mij niet gelukt - nog niet, om na MBO 4 te starten met HBO, iets wat ik tot de dag vandaag erg spijtig vind. Er komt een dag dat ik fit en gezond ben en kan doorstuderen.


De langdurige chronische stress heeft door de jaren heen steeds meer schade aangericht.

Ik ben geen arts, geen psycholoog of psychiater. Wel kan ik kan goed waarnemen wanneer het verlies van mijn vermogen tot informatieverwerking en geheugen is afgenomen. Dat langdurige stress schadelijks is voor je hersenen is wetenschappelijk bewezen. Ik ben hiervan het levende bewijs.


Hoe gaat dat in je hersenen?

Stress start in de Hypothalamus. Die veroorzaakt de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Dat activeert de hippocampus, die stress afremt (en je geheugen regelt). Teveel stress leidt tot een overwerkte Hippocampus en dat schaadt je Frontale Lob, die je Amygdala moet remmen. Een ongeremde Amygdala betekent een ontketening van negatieve emoties. Wat weer stress in de Hypothalamus aanwakkert. Het maakt je hoofd moe en ontketent negatieve gevoelens.


Een hersengebied dat zeer gevoelig is voor deze celbeschadiging is de hippocampus. Dit gebied is onder andere betrokken bij leren, onthouden en navigeren. In de hippocampus heeft het stresshormoon cortisol een grote invloed. Een verhoogde concentratie cortisol kan cellen verstoren of zelfs beschadigen. Chronische stress beschadigt de hippocampus, waardoor het cortisolniveau hoog blijft, zodat de hippocampus meer beschadigt. Het is een vicieuze cirkel.


Naast de struggles met het vergiet in mijn hoofd, blijft ook de ADHD concentratie een uitdaging tijdens lezen. Lees ik een boek dat mij iets te weinig interesseert, dan springen mijn gedachten van hot naar her. Focus lijkt ver te zoeken haha. Boeken kies ik zeer zorgvuldig. Kies ik een boek dat mij zeer interssant lijkt, ontstaat er tijdens het lezen een hyperfocus. Ik verdwijn in de tijd, leef in het boek. Alles om mij heen vaagt weg. Ik kom in mijn bubbel.


Hyperfocus is een specifieke, intensieve vorm van aandacht.

Lezen, hoe gaat het nu?

Regelmatig deel ik met jullie dat ik met een kop thee een boek opensla. De lust van lezen, het is er zeer zeker niet altijd. Soms ben ik ben te moe voor lezen of wil ik diep van binnen graag lezen en is er de depressie die mijn lust wegneemt. De medicatie haalt op dit moment de scherper randjes ervan af. Hierdoor is een positieve ontwikkeling plaats gevonden. Er zijn momenten dat ik de stap kan zetten om te lezen, het lust gevoel ervaar. Yes, I come back babe!


Een avond lezen, ziet er voor mij dan ook als volgt uit: dezelfde bladzijde regelmatig 4, 5 en soms zelfs 10 keer opnieuw lezen.

Mijn geheugen en informatieverwerking, het werkt nog steeds als een vergiet en gatenkaas. Lukt het om de informatie en een verhaal te begrijpen, verwerken en op te slaan, geeft dat vertrouwen.


Het feit dat ik boeken en kennis op dit moment niet meer kan verslinden en opslaan het weerhoudt mij er absoluut niet van om te lezen. Het motiveert mij juist om te lezen. Oefening baart kunst zeggen ze. Ik denk dat het zo ook werkt met opnieuw leren informatie verwerken, begrijpen en opslaan.


De langdurige chronische stress is sinds januari dit jaar gestopt, dit geeft vertrouwen in herstel. Ik merk dat rust en slaap wonderen doen voor dit herstel. Oefenen, oefenen en oefen.


Als je het echt wilt, kun je het! Dat is waar ik in geloof. Veel oefenen, voldoende rust & chronische stress uit mijn leven laten.

Liefs Liza
Langdurige chronische stress | geheugen | concentratie | hyperfocus | informatieverwerking | lezen | herstel | hersenen | therapie | leren echt ontspannen | depressie | ervaring | adhd | antidepressiva | adhd medicatie | puur leven | zelfzorg | Instagram @lizaelvira.nl


BRON

https://www.verdermethersenletsel.nl/t/hersenletsel-en-stress

https://www.kennisrotonde.nl/vraag-en-antwoord/hyperfocus


Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE

  • Instagram