Insomnia slapeloosheid


ADHD Depressie Anorexia Nervosa Insomnia Chornische stress Chronische vermoeidheid OverlevingsmechanismeHet gevoel van leegte groeide, pijn werd vervangen door leegte en mijn lach werd een steeds groter masker. Mijn lach ontnam zijn kracht en kende enkel nog de kracht om Sami zijn dagen glans te geven, kleine dierbare momenten samen te creëren. De nachten werden overgenomen door slapeloosheid (insomnia). In de duisternis werd ik overvallen door paniekaanvallen. Daar lag ik, alleen in bed met mijn lichaam wat urenlang trilde, huilde of staarde naar het plafond. Vlak voor de ochtend viel sliep ik met mijn ogen open of kwam ik in een roes, om soms slechts een uur later weer te mogen ontwaken, om 'het normale leven ' weer te leven.


Zodra ik wakker moest worden nam ik mijn ADHD-medicatie: dexamfetamine. Zonder deze medicatie had ik niet uit bed kunnen stappen, laat staan de dag doorkomen. Ik kwam in een vicieuze cirkel van slaap te kort en medicijnen terecht. Ontwaken begon onmogelijk te worden.


‘De nachten kropen voorbij, er leek geen eind aan te komen.’

Alleen ikzelf kon deze vicieuze cirkel doorbreken. Dit heb ik te midden van de strijd gedaan. Ik voelde mij alsof ik stierf van binnen en mijn lichaam werd elke dag zwakker, ik moest de cirkel doorbreken.


Je lichaam is een uniek systeem en het doorbreken van een vicieuze cirkel kan enorm lastig zijn. Bij welk punt ga je de cirkel doorbreken? Maar vooral bij het doorbreken zijn angst en onmacht een onderliggend gevoel. Maar is het leven vanuit angst niet nog veel angstiger?


Ik hield mij zelf overeind met medicijnen, deze gaven mij, dacht ik, ‘energie’ om de dagen door te komen. Maar wat ze eigenlijk deden was samen met stress mijn slaapritme vernietigen. Ik durfde de medicijnen niet los te laten uit angst de dagen niet meer door te komen, maar wanneer ik ze zou blijven gebruiken kon ik niet slapen, opnieuw die vicieuze cirkel. De dag waarin mijn lichaam en geest het opgeven hebben, heb ik ervoor gekozen de cirkel te doorbreken en zo snel mogelijk met de medicijnen te stoppen.


Niet langer bepaalde angst mijn leven maar vertrouwen. Ik koos voor vertrouwen in mijn eigen lichaam. Zit jij wel eens vast in een vicieuze cirkel? Durf de angst aan te gaan & het patroon te doorbreken.


‘Life begins where fear ends!’


Liefs Liza

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram