Hoe vind je hulp? Stap voor stap


Mentale gezondheid | hoe vind je hulp? | generalistische basis GGZ | specialistische GGZ | praktijkondersteuner (POH)| betekenisvol leven | Puur leven | Natuurlijke behoeften lichaam en geest | Verbinding | Balans | Innerlijke rust | liefde | Vertrouwen

Je hebt besloten aan de slag te gaan met jezelf. Selfcare op één te zetten. Wat komt daarbij kijken? Hoe start je een behandeling? Welke stappen zijn er nodig om een behandeling op te starten? Het lijkt soms zoveel wat er op je afkomt. In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe je een behandeling kan opstarten en wat hierbij komt kijken. Laat je niet tegenhouden door onwetendheid, angst of wat er op je afkomt. Zet de stap en start jouw weg naar herstel.


Psychische klachten nemen de overhand van jouw leven. Je loopt vast. Samen met familie en/of vrienden of misschien wel alleen/zelf heb je besloten dat het tijd is om een psycholoog in de arm te nemen. Een behandeling voor geestelijke gezondheidszorg te starten. Allereerst, de hele wereld kan vinden dat jij een behandeling zou moeten starten. Als je de behandeling bij psychische klachten wil laten slagen is het van essentieel belang dat je de deze keuze maakt vanuit jezelf, niet omdat andere mensen vinden dat je in behandeling moet. Wanneer je zelf deze keuze van binnenuit uit hebt gemaakt, is het tijd om actie te ondernemen.


Er zijn binnen de opstart van behandelingen vele mogelijke manieren hoe dit te doen. Deze blog schrijf ik vanuit mijn ervaring. Dit wil niet perse zeggen dat dit de enige manier of de juiste manier is. Dit is de manier hoe het bij mij is verlopen. Door de jaren heen ben ik verschillende behandelingen gestart. Mijn ervaring is van fysio, generalistische basis ggz, psychiater tot specialistische ggz. Met alle mogelijkheden vandaag de dag kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien binnen de geestelijke gezondheidszorg.


In deze blog wil ik je graag handvatten meegeven om uit het bos te wandelen naar een pad van helderheid.

Je hebt de keuze gemaakt en dan? De allereerste stap, ongeacht welke zorg je wilt opstarten is een afspraak met de huisarts. Tijdens deze afspraak bespreek je de klachten die jou belemmeren in het dagelijks leven, hoe jij je voelt en welke zorg er nodig is.


Vanuit hier zijn er (uit mijn ervaring) drie mogelijkheden die de huisarts aanbiedt.

 1. Begeleiding van de praktijkondersteuner (POH) bij de huisarts.

 2. Doorverwijzing naar generalistische basis GGZ.

 3. Doorverwijzing naar de specialistische GGZ.


 

TIP | Neem een pen en boekje mee naar elke afspraak met de huisarts of behandelaar. Hier kun je dingen om te onthouden in opschrijven of eventueel aangeboden opties voor een behandeling.

 

Indien er sprake is van optie 1 maak je na afloop van de afspraak bij de huisarts, met de assistente de afspraken bij de praktijkondersteuner. Deze vinden (meestal) plaats binnen de huisartspraktijk. Indien deze afspraken niet het gewenste resultaat bieden kan er vanuit de praktijkondersteuner in overleg met jou alsnog voor optie twee gekozen worden.


Wie is een POH precies en welke begeleiding bied een praktijkondersteuner? Lees het hier.


Je wordt doorverwezen naar de generalistische basis ggz, optie 2. Generalistische basis GGZ is de nieuwe eerstelijnspsychologie en bedoeld voor cliënten met lichte tot matige psychische klachten en aandoeningen. Hierbij start je een behandeling onder begeleiding van een psycholoog in een (eigen) praktijk.


Vaak geeft de huisarts of praktijkondersteuner je een paar opties waarmee zij ervaring hebben. Schrijf de opties die aangeboden worden op. Na afloop van de afspraak kun je met de huisarts of POH afspreken dat je die week de tijd neemt om te onderzoeken welke psycholoog en praktijk bij jou aansluit. Hierna kun je zelf contact met hen opnemen voor een intake afspraak De huisarts en/of POH maakt voor jou een doorverwijzing. Het is belangrijk om deze te bewaren. Deze neem je mee naar de eerste afspraak, het kennismakingsgesprek met de psycholoog.


 

TIP | Een behandeling bij een psycholoog is intensief. Observeer welke praktijk er binnen wandel of fiets -afstand mogelijk is. Dit geeft jou de mogelijkheid na een afspraak je hoofd leeg te wandelen of een stukje te fietsen. Je hoeft niet direct in een auto aan het drukke verkeer deel te nemen. Het geeft je de mogelijkheid om thuis uit te rusten, zonder eerst een lange afstand naar huis te hoeven reizen.


TIP | Het is raadzaam voor de eerste afspraak bij de door jou gekozen praktijk thuis na te denken over jouw hulpvraag. Waarom zoek je begeleiding van een psycholoog? Waarin loop je vast? Waarin wil je groeien? Wat wil je dat er veranderd binnen jou mentale gezondheid? Waar kan de psycholoog jou bij helpen? Het helpt om hier de tijd voor te nemen. Je hoeft jouw hulpvraag niet in één keer te formuleren. Als je bekent bent met mediatie kun jij dit inzetten ter ondersteuning bij het formuleren van jouw hulpvraag. Zoek de stilte op. Denk rustig na over hoe jij je echt voelt en waar je hulp bij nodig hebt binnen jouw mentale gezondheid.

 

Met de doorverwijzing kun je bij de door jou gekozen praktijk een afspraak maken. Vaak voorafgaand aan de afspraak wordt er een intake formulier en een eventuele vragenlijst naar jou gestuurd. Tegenwoordig gaat dit vaak via een beveiligd systeem per mail. Het is prettig deze voorafgaand aan de eerste afspraak volledig in te vullen. In de eerste afspraak bespreek je opnieuw wat de hulpvraag vanuit jou is.


In het gesprek leer je elkaar kennen. Jij de psycholoog en de psycholoog jou.

Vanuit dit gesprek gaat de psycholoog een behandelplan opstellen en deze met jou bespreken. Indien jij instemt kun je beginnen onder begeleiding van de psycholoog met de behandeling.


Om een behandeling te laten slagen is het van essentieel belang dat er een klik is tussen jou en de psycholoog. De komende periode ga jij intensieve gesprekken voeren met de psycholoog. Om je open te stellen en de kwetsbare kant van jezelf bespreekbaar te maken is het van cruciaal belang dat jij je prettig voelt bij de psycholoog. Wees eerlijk en durf aan te geven als iets wel of niet fijn voelt, door het bespreekbaar te maken creëer je wegen vol mogelijkheden.

 

Voorbeeld:

Vanuit mijn intake bij de psycholoog kwam naar voren dat ik zeer gebaad zou zijn bij CGT (Cognitieve gedragstherapie). In mijn behandelplan stond alle informatie wat betreft de komende behandeling. Welke soort behandeling (CGT), hoelang de totale behandeling duurt, waarom deze behandeling wordt ingezet, hoe vaak de afspraken plaatsvinden ect.


 

Ook kan het zijn dat er tijdens een behandeling van generalistische basis GGZ meer hulp nodig is of bij de eerste afspraak bij de huisarts meteen duidelijk is dat er hulp vanuit de specialistische GGZ nodig is, optie 3. Er wordt dan een doorverwijzing voor de Specialistische GGZ gemaakt. De Specialistische GGZ wordt ook wel psychotherapie of klinische psychologie genoemd. Binnen de Specialistische GGZ zijn de behandelingen meer specialistisch voor complexere problematiek. De huisarts of psycholoog die je doorverwijst beschikken beide over mogelijkheden waar jij je behandeling kan starten. Ook hierin is het raadzaam deze op te schrijven en te onderzoeken welke bij jou aansluit. Je kunt hier denken aan reistijd, behandelopties, wachttijden ect. De huisarts of psycholoog helpt je hierbij. Zelfstandig kun je op de websites kijken van de organisaties. Als je een keuze hebt gemaakt geef je dit door aan de huisarts, deze stuurt de doorverwijzing door naar de organisatie. Het verschilt per organisatie of je ook zelf moet aanmelden. Vaak staat dit duidelijk aangeven op de website. Vanuit hier neemt de organisatie contact met jou op voor een intake afspraak en verloop je de vervolg stappen of jij maakt een afspraak voor de intake. Net als bij de generalistische basis GGZ maak je hier kennis met de behandelaars, vul je verschillende vragenlijsten in, vinden gesprekken plaats en eventueel wordt er een interview afgenomen. Met alle informatie samen wordt een behandelplan opgesteld en ga je van start. Het lijkt misschien wat veel, geen zorgen. Alles verloopt stap voor stap.


 

TIP | De wachttijden voor generalistische basis GGZ en specialistische GGZ zijn zeer verschillend per praktijk/organisatie. Het kan zijn dat de ene praktijk/organisatie binnen 2 á 4 weken het kennismakingsgesprek kan inplannen en de een andere praktijk dit binnen 8 á 12 weken. Heeft de door jou gekozen praktijk/organisatie een lange wachttijd? Het kan goed mogelijk zijn dat een andere praktijk/organisatie eerder plek voor jou heeft. Het is raadzaam om een top 3 te maken van praktijken/organisaties die bij jou in de buurt zijn. Informeer bij de praktijken/organisaties wat de mogelijkheden zijn voor de opstart van een behandeling. Zo voorkom je dat je in een onnodig lange wachttijd terecht komt.

 


Stap voor stap


1. Maak een afspraak met de huisart.

 • Doorverwijzing naar praktijkondersteuner.

 • Doorverwijzing naar generalistische basis GGZ.

2. Doorverwijzing naar praktijkondersteuner.


 • Na afloop van de afspraak bij de huisarts plan je vervolgafspraken met de assistente in bij de POH.

 • De komende periode ben je onder begeleiding van de POH.

 • Indien de begeleiding niet voldoende verbetering brengt binnen jouw gezondheid wordt in overleg met jou een doorverwijzing geschreven voor generalistische basis GGZ.


Bewaar de doorverwijzing goed!

3. Doorverwijzing naar generalistische basis GGZ.


 • Onderzoek welke praktijken in de buurt zijn bij jou.

 • Maak een top 3 van praktijken die voor jou goed voelen.

 • Maak een keuze.

 • Maak een kennismakingsafspraak bij de door jou gekozen praktijk.

 • Vul het eventueel vooraf gestuurde intake formulier en/of vragenlijst in.

 • Kennismakingsafspraak

 • Behandelplan inlezen en bespreken.

 • Is er een klik, voelt het fijn: start behandeling

 • Is er geen klink: maak het bespreekbaar, wie weet blijkt er toch meer klik te zijn door dingen te bespreken. Blijkt er na het bespreekbaar maken echt geen fijn gevoel te zijn, onderzoek de andere praktijken van jouw top 3.


Denk aan:

Korte reistijd.

Doorverwijzing meenemen naar de kennismakingsafspraak.

4. Doorverwijzing naar specialistische GGZ.

 • Onderzoek welke organisaties in de buurt zijn.

 • Maak een top 3 van de organisaties die voor jou goed voelen.

 • Maak een keuze.

 • Geef je keuze door aan de huisarts.

 • De huisarts meld je aan voor een behandeling.

 • De organisatie neemt contact met jou op naar aanleiding door aanmelding van de huisarts.

 • Vul het eventueel vooraf gestuurde intake formulier en/of vragenlijst in.

 • Kennismakingsafspraak, interviews en vragenlijsten.

 • Behandelplan inlezen, bespreken en eventueel indien nodig aanpassen.

 • Wachttijd.

 • Start behandeling.


Denk aan:

Korte reistijd.

In mijn volgende blog: gespecialiseerde GGZ PsyQ vertel ik je alles over hoe de opstart van mijn behandeling is verlopen, hoe ik dit ervaar en vertel ik je meer over schematherapie.


Lieve jij die dit leest, is het voor jezelf, een familielid of een vriend/vriendin. Schaam je niet. Door hulp te zoeken, zorg je goed voor jezelf.


Jij bent het waard!

Liefs

Liza

Bronnen:

https://www.psyned.nl/wat-is-generalistische-basis-ggz/

https://www.praktijkbaeten.nl/wat-is-specialistische-ggz-zorg/Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram