Cognitieve gedragstherapie #1


ADHD dexamfetamine cognitieve gedragstherapie

Inmiddels is het zaterdagmiddag nu ik deze blog schrijf en als ik nadenk over de therapie van gisteren, ben ik er enorm blij mee. Cognitieve gedragstherapie is een veel gebruikte therapievorm bij depressie. Ik ben bijna 2 jaar bij Maria onder behandeling. Maria is mijn cognitieve gedragspsychologe en heeft mij enorm veel bijgestaan de afgelopen jaren gedurende mijn depressie en diagnostisering van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).


De therapie bij Maria is eigenlijk als een feestje.

Oke, dit klinkt misschien wat gek haha. In de loop der jaren heb ik met heel wat psychologen te maken gehad en ik kan zeggen dat ik met Maria een erg fijne klik heb. Wij hebben van enorme lol tijdens de sessies en dit houd het allemaal wat luchtig, dat is soms ook wel erg fijn. Hiermee komen wij vaak met humor tot fijne inzichten die voor mij van grote waarde zijn.


Gisteren (vrijdag) had ik na 3 weken weer een afspraak bij Maria. Op dit moment laten wij meestal 2 a 3 weken tussen de afspraken. Zo heb ik de tijd om de inzichten van onze afspraken op mij in te laten werken en hiermee aan de slag te gaan. Wij beginnen onze sessie altijd met de vraag: ‘Hoe is het?’. Vanuit hier krijgt ons gesprek vorm en richting. Vooraf bepalen wij niet waar wij het over gaan hebben. Dit komt veelal voort uit mijn antwoord op de vraag: ‘Hoe is het?’.


Zoals ik al schreef hebben onze sessies veel humor en lachen wij enorm wat af. Zo ook nu begon ik mijn antwoord op de vraag met een lach.


Ach ik kan er maar beter om lachen allemaal, ik maak er gewoon wat van’ is wat ik lachend vertelde.' Dit is ook zoals het voelt. Inmiddels ben ik op een punt dat ik het ontzettend drukkende gevoel van de depressie in mij heb geaccepteerd.


Het is alsof er altijd een enorme baksteen op mijn hart drukt die mijn levenslust onderdrukt.

‘Dit is wat het is en vanuit hier probeer ik er wat van te maken!’. Ik vertelde Maria dat ik zo enorm druk in mijn hoofd ben de laatste weken, het slapen weer een stuk slechter gaat en het wel lijkt of mijn hoofd op volle toeren staat wanneer ik in bed ligt. Bodyscans en meditatie lijken veelal weinig effect te hebben. ‘Houd mijn hoofd ooit op?!’ is wat ik aan Maria vroeg. ‘Jeetje het stopt gewoon niet, het is zo enorm druk van binnen.’


Vanuit hier kreeg ons gesprek vorm en heeft deze sessie de focus gelegen op de ADHD. In een eerder blog heb ik geschreven, dat ik een langere periode Dexamfetamine heb geslikt voor mijn ADHD. Mijn ervaring hiermee was dat ik enorme slaapproblemen (insomnia) ontwikkelde. Eind 2020 heb ik de Dexamfetamine volledig afgebouwd om weer grip op mijn slaap te krijgen. Ik had toen heel erg de indruk dat ik hier eigenlijk geen verschil van merkte binnen mijn ADHD. Langzaam kon ik weer iets wat slapen. Deze sessie was dan ook een enorm heldere en prettig inzicht. Het stoppen van de dexamfetamine geeft wel degelijk heel veel verschil in mij.

Maria bevestigde dat ze een enorm verschil ziet in mij tijdens onze sessie, sinds ik zelfstandig met mijn dexamfetamine gestopt ben. Het fijne hiervan vind ik dat Maria mij dit inzicht zelf heeft gegeven door het mij te laten ervaren. Toen ik haar vorig jaar vertelde dat ik de medicatie gestopt ben om weer meer rust te krijgen binnen slapen, vertelde ze mij gisteren met een lach dat zei dat: ‘Liza stoppen met haar medicatie? Nee die heeft ze echt nodig!’. Toch heeft Maria mij hier mijn eigen weg in gegund en dit mij toen niet verteld. Toen ik dit keer weer in volle toeren over mijn drukte van de afgelopen periode in mij vertelde, viel ineens het kwartje voor mij.


Maar hé! Deze drukte valt compleet samen met de stop van dexamfetamine.

Het verschil is enorm. Overdag ervaar zoveel onrust in mij. Wanneer ik naar mijn MacBook loop een blog te schrijven, ben ik voor ik hieraan gekomen ben al in andere taak beland en compleet vergeten dat ik onderweg was naar mijn Mac. Inmiddels lach ik hier enorm om en zeg ik hardop tegen mijzelf: ‘Lekker bezig Liez!’. De gehele dag door is er een onrust in mij, alsof er een storm is die non stop doorgaat. Ik was aardig op pad binnen zelfzorg doormiddel van meditaties en yoga, maar op dit moment lijkt het haast wel als 5 minuten even rustig zetten enorme opgaven is. Hardlopen geeft mij nu de meeste rust, alles eruit rennen.

Vorig jaar gebruikte ik onder begeleiding van een medisch verpleegkundige de medicatie Dexamfetamine. Deze dosering is opgelopen tot ruim 50MG per dag. Terugkijkend is dit een enorm hoge dosering voor iemand van mijn lengte en gewicht. Dat ik geen slaap meer kon vatten, is zeer verklaarbaar. Vandaag heb ik ervoor gekozen om te kijken hoe ik mij de komende periode voel wanneer ik de medicatie hervat in een lage dosering.


Ik start met de dosering 2,5MG om de 4 uur:

  • 07:30 uur - 2,5 MG

  • 11:30 uur - 2,5 MG

  • 15:30 uur - 2,5 MG

Ik sta op de wachtlijst van PsyQ, de verwachting is dat over ongeveer 10 a 12 weken een psychiater mij kan begeleiden binnen mijn medicatie voor depressie en ADHD.

Het gevoel van de ADHD is alsof er een soort spinsel als maar door aanstaat. Het geen rust kunnen vinden. Toen ik vorig jaar ben gestopt met de dexamfetamine was ik totaal uitgeput. De maanden daarvoor kende ik zeer weinig slaap, soms slechts 2 a 3 uur per nacht. Mijn lichaam was zo moe dat het stoppen van de dexamfetamine en slaapgebrek, ik weer kon slapen. Dit is een periode van 3 weken geweest. De laatste weken merk ik dat het slapen en voornamelijk het inslapen weer steeds slechter gaat. Hierdoor vind ik steeds minder slaap in de nachten. De onrust van overdag lijkt steeds weer meer terug te komen in de avond wanneer ik in bed lig.

Ondanks de zelfzorg in mij avondroutine is het slapen op dit moment iets waar ik in achteruit ga. Komende periode ga ik weer back to focus op mijn slaap. Een nieuwe avondroutine maken en deze toepassen.


'Gebruik jij een avondroutine?'

Ik ben erg benieuwd en lees graag hoe jij je lichaam klaarmaakt voor de nacht.

De sessie was een fijn inzicht en de drukte in mij bespreken was precies wat ik nodig had. Ik hoop dat de lage dosering van medicatie meer rust van binnen geeft en dit samen met de nieuwe avondroutine een verschil gaat maken binnen mijn slaap.Liefs Liza


Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram