Adhd op volle touren


ADHD real life | hot nar her | intake PsyQ | verbinding met jezelf | van dood naar leven | Langdurige chronische stress | geheugen | concentratie | hyperfocus | informatieverwerking | herstel | hersenen | therapie | leren echt ontspannen | depressie | ervaring | adhd | antidepressiva | adhd medicatie | puur leven | zelfzorg | Instagram @lizaelvira.nl

Deze dagen…dagen waarin ik alle kanten opga. Zo schrijf ik een blog over tot leven komen. Een gevoel dat ik diep van binnen voel. Een paar uur later stort ik volledig in, lijkt dit gevoel ver bij mij vandaan. Word ik overvallen door tranen, die niet te stoppen zijn. Deze blog het is een wirwar van hot naar het. Precies zoals het deze dagen in mijn hoofd is. Zo laat ik dit ook in mijn blog. Dit is wat het is. Dit is ADHD in real life.


Wat een week, wat een dagen. Mijn gevoel, het leven, alles. Er gebeurd zoveel. Het vraagt enorm veel energie om dit in balans te houden en rust van binnen te creëren. Deze dagen merk ik hoe enorm veel invloed ADHD in mijn leven heeft. Hoe nieuw dit is voor mij.


De diagnose ADHD is een nieuw terrein voor mij. Loop der jaren heb ik mijzelf zoveel aangeleerd om met mijn onrust te leven. Ik wist het niet en moest net als ieder ander wel functioneren binnen de maatschappij. Veel structuur, rust en regelmaat is wat ik mijzelf heb aangeleerd om overzicht in mijn hoofd te krijgen. Dit vergt enorm veel energie. Mijn hoofd, oh man hé ik zou wensen dat je er is in kon kijken. Zelfs met de zeer opgeruimde en rustige leefomgeving die ik heb gecreëerd, de structuur, agenda en planning blijft mijn hoofd een rusteloos breinsel waar non stop nieuwe informatie, gedachten en ideeën zijn.


Het staat niet uit, nooit. Het kent geen rust.

Mijn dagen bestaan uit, zelfzorg. Veel moeite heb ik gehad met het accepteren dat ik, werkloos ben. Ik krijg een uitkering vanuit de ziektewet. Het afgelopen jaar streefde ik altijd naar hoe ik mijzelf terug naar arbeidsmarkt kon brengen. Ik kon dit niet loslaten. Naarmate het jaar verliep besefte ik steeds meer hoever ik bij mijzelf, bij zelfzorg vandaan ben. Hoe kan reïntegreren binnen werk wanneer het gezond functioneren in het dagelijks leven zoveel van mij vraagt? Precies, dat kan niet. Leren slapen, leren leven met ADHD, leren mijn lichaam gezond te voeden. Terug naar de basis. Het leven, de dagen het is elke dag een uitdaging om hierin evenwichtig te creëren voor functioneren.

Het is mijn dagtaak te leren zorgen voor mijzelf. Hiermee heb ik vrede en dit geeft toekomstperspectief.

Het loslaten van de gedachten en het gevoel dat ik nu ‘moet’ werken geeft zoveel rust. Mijn lichaam heeft tot begin dit jaar de verkeerde zorg en zelfzorg gekend. Het is 27 jaar intens beschadigd en mag in alle rust, ruimte en liefde tijd nemen om te helen. Om te te groeien, te bloeien, herstellen en ontplooien, om te leven. Ik hoef nu even niks van mijzelf dan enkel liefdevol voor mijzelf en mijn kind te zorgen.

De afgelopen twee weken ben ik aan de slag geweest met de ongerouwde rouw oefening. Het is een oefening (lees hier: uitleg). Wat een een oefening is dit zeg! De eerste keren vond ik het ontzettend heftig. Het was enorm wisselend. De ene keer huilde ik een uur lang alles eruit en de andere keer leek mijn pijn zo gelosten dat de stille pijn, snijdend was. De oefening heeft mij enorm geholpen. Het open maken van mijn emoties op een bewust gekozen moment en plaats. Later in de dag ben ik meer in staat geweest zonder directe emotionelen golven te ontspannen. Op dit moment heb ik niet meer dagelijks de behoefte aan deze oefening. Het is een fijne start geweest om meer balans te krijgen in ongerouwde rouw en de gesloten deuren te open. Voel ik nu pijn of verdriet, ik laat het er volledig zijn net zolang tot het zonder verzet kalmeert. Er zijn deze dagen momenten geweest, dat ik even echt innerlijke rust kon voelen in volledige stilte. Dit gevoel geeft kracht en vertrouwen.


Holi moli slapen. Eerder schreef ik over offline en schermen uit in de avond, hoe gaat dit nu? Mijn slaap blijft elke nacht een uitdaging. Een leermoment als het verkeerd gaat en een succesmoment als het lukt. De nachten hebben elkaar afgewisseld van slapeloos tot een stabiele 8 uur durende nacht. De trigger om te laat naar bed te gaan blijft enorm groot. Naar mate de avond valt voel ik mij steeds actiever, efficiënter en meer rust in mij. Ik kom in een modus waarin ik dolgraag aan de slag wil. Waarin mijn creativiteit en concentratie zeer hoog zijn.


De avonden waarin het mij is gelukt na 19 uur geen schermen meer te gebruiken is mijn slaap zichtbaar verbeterd, het inslapen.

Ik vul de avonden met lezen. Het lezen, heb ik onlangs over geschreven (lees hier). Na veel oefenen is het voor het eerst in 2 jaar gelukt om een boek uit te lezen. Ik ben dolblij met deze ontwikkeling. Mijn chronische slaap te kort heeft zeer veel invloed op mijn geheugen en concentratie. Er bestaan deze weken nachten waarin mijn lichaam rust kent. Wilskracht, het maakt alles mogelijk. De verbeteringen binnen mijn slaap lijden tot verbeteringen binnen mijn vermogen om te lezen en informatieverwerking.


Wie wilt zoekt mogelijkheden, wie niet wilt zoekt redenen.

Weetje wat gek is? Ergens vind ik het ook angstig om op te schrijven dat dingen positief ontwikkelen. Niet omdat ik het niet zie. Het is lastig te verwoorden wat een ontwikkeling precies is. Hoe schrijf ik het juiste beeld. Deze vooruitgang zijn stukjes in een zeer complexe puzzel waarin er veel ontbreken. De puzzel van mijn leven. Ik ben enorm dankbaar dat de puzzel niet enkel meer een hoop stukken is. Stukken vinden verbinding.


Dat er veel stukken kwijt zijn blijkt uit de intake van PsyQ. In de intake kwam al zeer snel naar voren hoe complex mijn mentale gezondheid is. Wij hebben dan ook besloten eerst aanvullende onderzoeken te doen, voor wij verder bespreken welke behandelopties er zijn en het behandelplan opstellen. Ik voel mij hier zeer rustig onder. Het geeft voor mij een gevoel dat mijn mentale gezondheid na alle jaren eindelijk ‘echt gezien’ wordt. Volgende week heb ik een afspraak voor verder onderzoek. Dit onderzoek is een onderzoek binnen persoonlijkheidsstoornissen en een afspraak bij de psychiater van PsyQ.


Gewoon omdat deze blog zo lekker hak op de tak is, kom ik terug bij het stuk over lezen. Het boek dat ik uitgelezen heb is: Voedsel voor je geest van Jonathan Klaassen.


Ik kan enkel zeggen: dit boek zou een standaard in de boekenlijsten van het middelbaar beroepsonderwijs moeten zijn! Het boek wat Jonathan gecreëerd heeft is een schat aan wetenschappelijke onderbouwde en juiste kennis over voeding. Iets waar het in onze samenleving spijtig genoeg aan ontbreekt. Voor wie ik dit boek zou aanraden? IEDEREEN! Jong en oud. Back to the basic. Wat heeft ons lichaam echt nodig? Dit boek geeft je de juiste antwoorden.


Ik dep niet meer mijn eten af met keukenrol door de heldere kennis. Mijn lichaam heeft vetten nodig.

Lezend als ebook wist ik na hoofdstuk 1, dit boek hoort op mijn keukentafel thuis als papierboek. Vanuit mijn verleden met Anorexia Nervosa is er voor mij een zeer verstoorde relatie met voeding ontstaan. Dit is tot heden een probleem. Mijn relatie met voeding is verstoord. Dit boek heeft mij enorm geholpen de relatie met voeding te herstellen. Voeding van een ander perspectief te bekijken. Met het lezen van het boek ben ik begonnen aan het bouwen van een nieuwe relatie met voeding. Dit vind ik echt ontzettend leuk en zeer interessant, het geeft mij energie. Dat ik mij meer ga verdiepen in voeding en het lichaam, staat vast.


Controle loslaten, een balans vinden. Deze week heb voor het eerst mijn sport horloge afgedaan. En wat geeft dit een rust! Ik draag mijn horloge met hardlopen en daarna doe ik hem af. Ik vond het doodeng om mijn horloge af te doen, de controle los te laten. Ook besef ik heel goed dat ik een ongezonde controle bezit binnen mijn gezondheid, dat dit is ontstaan vanuit de ADHD om overzicht en rust te creëren in de drukke chaos is mijn hoofd en lichaam. Stap voor stap leren luisteren naar mijn lichaam, puur leven.Chaos, soms is het gewoon wat het is.


Liefs Liza

Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram