Inzichtvragen over je tijd en relatiesBewust leven | relatie | tijd | energie | balans | betekenisvol leven | Puur leven | Natuurlijke behoeften lichaam en geest | Verbinding | Balans | Innerlijke rust | liefde | Vertrouwen

Tijd is het meest waardevolle wat je kunt schenken. Aan wie besteed jij jouw tijd? Tijd staat in verbinding met de fysieke en mentale energie. Iedere mens is uniek en zo ook de energie die iemand te besteden heeft. Ben jij je bewust van de inhoud van jouw energiepot? En nog belangrijker, gaat jouw tijd daadwerkelijk naar de mensen waarmee jij een primaire relatie hebt? Of sluipt jouw tijd stiekem naar de mensen waarmee jij een minder belangrijke relatie deelt? In deze blog vind je handvaten om meer inzicht in je relaties te krijgen en om te kunnen onderzoeken naar welke relaties jouw tijd gaat.

Definitie relatie in deze blog: het contact tussen jou en de mensen om je heen.

Jarenlang maakte chronische vermoeidheid deel uit van mijn dagelijks leven. Ik besloot het roer om te gooien. Die knal rode oren halverwege de dag, een duidelijk signaal van mijn lichaam dat het volledig uitgeput was. Dit wil ik niet meer. Ik heb van mijn gezondheid en fitheid top prioriteit gemaakt. Ik was vaak oververmoeid en mijn relaties werden hierdoor zeer minimaal en leden hieronder. Ik voelde mij alleen. Was ik dat echt? Of schonk ik mijn minimale energie aan de verkeerde relaties en creëerde ik hierdoor het gevoel van eenzaamheid? Mijn antwoord op deze vraag: volmondig ja! Ik was omringt met prachtige relaties, alleen verloren deze hun kracht doordat ik onbewust mijn tijd besteedde aan de verkeerde relaties. Iedereen heeft behoefte aan betekenisvolle relaties. Zonder anderen kun je geen betekenisvol leven leiden. Wil ik mij verbonden voelen in het leven met diepe relaties, dan is het aan mij om aan de slag te gaan. Hoeveel energie heeft mijn lichaam dagelijks te besteden? Is de eerste vraag die ik mijzelf gesteld heb om mijn relaties naar een hoger niveau te tillen.

“Hoe groot is de inhoud van mijn energiepot? Als je eenmaal weet wat je te besteden hebt aan energie, kun je hiernaar handelen in tijd.”

Vragen die hierop volgen; ‘Hoeveel tijd wil ik van mijn dagelijkse energie aan mijn relaties besteden? Waar besteed ik mijn tijd aan? Kan ik tijd vrijmaken voor het onderhouden van mijn waardevolle relaties uit activiteiten die van minder betekenis zijn?’. Neem de tijd om rustig om over de vragen na te denken en als jij het fijn vindt de antwoorden opschrijven.

Jij hebt vastgesteld hoeveel tijd jij aan je relaties kan en wil schenken. Geef jij deze tijd ook echt aan jouw primaire relaties? Gaat de door jou te besteden tijd naar de mensen die jouw volledig aandacht verdienen of sluipt onbewust je te besteden tijd naar mensen waarmee je een minder belangrijke relatie mee onderhoudt? Om hier meer inzicht in te krijgen gaan wij op onderzoek uit.

In het leven maken maak je kennis met verschillende soorten relaties. Je kunt deze relaties verdelen in: primaire relaties, secundaire relaties, marginale relaties.

Primaire relatie

Je hebt deze relatie met de mensen die je het meeste naast staan. Deze mensen zijn de hoofdrolspelers in de film van je leven. Dit kunnen bijvoorbeeld: levenspartner, naaste familieleden of je allerbeste vrienden zijn. Deze relaties kunnen zowel goed als slecht zijn.

Secundaire relaties

Je hebt deze relatie met mensen die om verschillende redenen minder belangrijk voor je is. Deze mensen vervullen bijrollen in de film van je leven. Dit kunnen bijvoorbeeld: familieleden, vrienden of een select aantal collega’s zijn.

Marginale relaties

De mensen die binnen deze relatie vallen vervullen een rol aan de zijlijn. Ze zijn figuranten in de film van je leven. Dit kunnen bijvoorbeeld: collega’s, buren, leden van een vereniging of kennissen zijn.

Aan de slag:

Pak een vel papier en maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom de namen van iedereen met wie je een relatie onderhoudt. Denk aan je vrienden, familie, buren, docenten enz… Sla niemand over met wie je regelmatig in contact bent. Heb je iedereen opgeschreven? Schrijf dan achter elke relatie onder welke soort relatie deze behoort: primaire relaties, secundaire relaties, marginale relaties. Dan is er nog één kolom over, de laatste. Schrijf in de laatste kolom welk effect de relatie op je leven heeft: positief, negatief of neutraal. Je hebt nu een helder overzicht gecreëerd van je relaties en het effect hiervan in je leven.

Aan je secundaire relaties hoor je pas tijd en energie te schenken nadat je je primaire relaties hebt onderhouden. Aan je marginale relaties hoor je pas tijd en energie te schenken nadat je je primaire en secundaire relaties hebt onderhouden.

Als je naar je overzicht kijkt, is er iets wat je opvalt? Voor mij was het maken van dit overzicht een eye opener. Het viel mij meteen op dat ik het grootste deel van mijn tijd en energie schenk aan mijn marginale relaties. Bam, een helder inzicht. Dit klopt niet. En dat hier een gevoel van eenzaamheid uit ontwikkeld is meer dan logisch.

Voorbeeld: na het beantwoorden van verschillende app berichten (veelal marginale relaties) was ik vaak te moe om een fijn gesprek te voeren met een vrienden uit mijn primaire relaties.

Daar zal ik wat aan moeten veranderen. Om de kwaliteit van mijn relaties te verbeteren heb ik ervoor gekozen WhatsApp te verwijderen. Dit helpt mij om mijn tijd niet weg te laten sluipen naar marginale relaties, wanneer mijn primaire en secundaire relaties mijn tijd, energie en liefde verdienen.

Daarnaast viel het mij op dat mijn tijd en aandacht naar een paar relaties gaat waarin ik het effect op mijn leven met negatief heb gerangschikt. Bij mij vond dit plaats in een primaire en secundaire relatie. Een ander opvallend punt voor mij was dat een marginale relatie een zeer positief effect in mijn leven heeft.

Het leven is continue in beweging.

Soms is het nodig om te schuiven binnen je relaties. Zijn er personen die je een grote(re) rol in je leven wil laten spelen? En wat zou je moeten doen om de relatie met deze persoon te verstevigen? Voorbeeld: ik heb ervoor gekozen de positieve marginale relatie te verschuiven naar secundaire relatie. Het kan ook omgekeerd. Zijn er negatieve relaties waarin jij veel tijd en energie steekt? Soms betekent het dat je voor lastige beslissingen komt te staan, zoals een negatieve primaire relatie te verschuiven naar de zijlijn.

“Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kunt wel veranderen wie de mensen om je heen zijn.” - Joshua & Ryan

Het onder de loep nemen van mijn relaties heeft voor mij een zeer positief effect op mijn leven. Uit een depressie stappen is niet iets van op de een op de andere dag. Dit gaat samen met veel verschillende processen en zo ook het stuk: relaties. Het was lastig om afscheid te nemen van relaties die tot primair behoorde, deze te verschuiven of te beslissen dat deze helemaal niet thuishoorde in mijn leven. Tegelijkertijd ontstond er meer tijd door het maken van beslissingen en was ik in staat deze te schenken aan mijn waardevolle relaties. Ik voel mij intens gelukkig met de diepe relaties waarmee ik mij vandaag de dag mag omringen.


Processen sluipen soms onbewust in je leven. Het worden patronen en voor je het door hebt, gebeurt het op de automatisch piloot. Het zijn niet zo zeer bewuste keuzes dat je de tijd en energie misschien weg laat sluipen. Jij kunt je er wel bewust van worden en zelf terug in je kracht komen.


En dan is er nog een stuk aan tijd wat ik zeer interessant vind. Waar besteed jij je tijd aan, waarom besteed jij je tijd daar aan? Gaat het automatisch of ben je er bewust van? Wat draagt het bij aan de kwaliteit van jouw leven? Over deze invulling van het begrip tijd, kom ik in een aparte blog op terug.


Lieve jij, koester de geen wie je lief is en schenk je tijd aan de relaties die het toebehoort.

Oh en voor je het afvraagt waarom ik naar mijn arm kijk alsof ik naar een horloge kijk. Ik vond het grappig en toepasselijk bij deze blog. Ik draag geen horloge, maar het begrip tijd uitbeelden kwam echter dit beeld het eerste in mij omhoog.


Liefs,

Liza


BRON:

https://www.bol.com/nl/nl/f/minimalisme/9200000084910744/


Wil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram