6 tips voor positief leven met depressie


6 tips voor positief leven met depressie, depressie ervaring, adhd ervaring, leven met depressie, psychische klachten bespreekbaar, persoonlijke blog adhd, persoonlijke blog depressie, tips en ervaring, zelfzorg, Utrecht.


Leegte: het gevoel wanneer de depressie de dagen overheerst. De levenslust verdwijnt en de dagen tellen te veel uren. Het omgaan hiermee blijft elke keer opnieuw een uitdaging. De ene dag lukt het, de andere dag niet. Het voelt alsof mijn lichaam leeg is. Leeg van gevoel, leeg van energie. Mijn armen en benen, ze voelen zwaar en uitput. Een drukkend gevoel op mijn hart is continu aanwezig. Een gevoel dat mijn levenslust onderdrukt.


De dagen wisselen enorm. De ene dag gaat het en lukt het om positief te kijken, de andere dag lijkt het leven een ware hel en weer een andere dag voelt het oké. Ik ervaar het als een enorme golf. Wanneer de golf hoog is voel ik mij enorm leeg en overspoeld door de depressie. Wanneer de golf laag is lijkt het voor even rustig en omarm ik het leven vol vertrouwen, durf ik te dromen en te leven. Telkens wanneer de golf over mij heen slaat raakt hij mij opnieuw alsof het de eerste keer is. Het overvalt mij en ik voel het niet aankomen.


Dinsdagavond (negen februari) ging ik op de bank ging zitten. Ik volledig overspoeld door de depressie. Sami was heerlijk slapen, mijn agenda was leeg voor de rest van de avond en ik had alle ruimte om te ontspannen. Yoga, lezen of meditatie. Ik ging zitten en er viel een deken somberheid over mijn lichaam. Ik kon mijn lichaam tot niks verzetten. De zin en de motivatie om iets te doen. Het was er niet. Ik rolde mij op en legde een deken over mij heen, kop thee en nam mijn medicijnen in. Verlamd door de depressie zetten mijn avond voort. De nacht was onrustig. Ik kwam moeilijk in slaap en was veel wakker. Tijdens het opstaan leek het wel of er een tractor over mij heen gereden was. Daar waar ik hoopte de levenslust weer te voelen, bleef de leegte. Samen met Sami heb ik ons ontbijt gemaakt, fijn zijn broodtrommeltje klaar gemaakt en samen zijn wij naar school gewandeld. Deze ochtend had ik een bel afspraak met mijn coach Linda. Mijn energie en levenslust bleef ook in dit gesprek weg. Linda hielp mij eraan te herinneren hoeveel er al veranderd is en welke positieve stappen er gemaakt zijn binnen mijn gezondheid. Het leek wel of de woorden niet binnen konden komen. De woorden niet kon ontvangen, laat staan voelen. Na het gesprek ging ik zitten op de bank. Alles er even laten zijn zoals het er is. De agenda dicht. Even bij het gevoel van de afgelopen uren stil staan.


Dit soort dagen wisselen enorm af in de week en ik weet vooraf nooit wanneer dit gevoel mijn dag overheerst.


Wat ik wel gemerkt heb, is dat ik een keuze heb hoe ik ermee omga.

Een lange tijd heb ik mij enorm verzet tegen het gevoel van leegte. De levenslust die weg is. Ik kon het niet accepteren en deed er alles aan om dit gevoel niet te hoeven voelen. Het mocht er niet zijn. Het voelde zo verkeerd.


Schaamte en verdriet is wat voor mij ook kenmerkend is aan dit gevoel. De afgelopen dagen was de wereld om ons heen echt winterwonderland. Prachtig bedekt vol witte sneeuw, de zon stralend aan de helder blauwe lucht en een lange rij bij de poffertjeskraam in het park. Een gevoel van warmte, liefde, plezier en leven zou ik wensen te voelen. De schoonheid van de wereld en mensen. Het maakt mij intens verdrietig, dat ik op die momenten overspoeld door de depressie en zo in het leven sta. Schaamte kruipt omhoog. Ik schaam mij dat ik mij zo neerslachtig en somber voel daar waar de wereld puur en prachtig naar mij straalt. Met alle gemixte gevoelens probeer ik rust in de dag en in mijzelf te vinden.


Hoe ga ik hiermee om? Hoe blijf ik positief leven wanneer de depressie mij overspoeld?

Het gevoel wegstoppen door non stop dingen te doen, heeft mij alles behalve geholpen. De hele dag op de bank liggen omdat ik geen levenslust heb, gaat mij ook niet helpen. Daarbij is dat ook geen optie met kindlief in huis. Deze dagen leefbaar maken staat voor mij verbonden met een gezonde balans en zelfzorg.


Allereerst herkenning dat ik omver geslagen ben door de depressie. Dat het is, wat het is. Ik heb de levenslust niet en dat is het. Ik probeer mijn verzet los te laten. Het gevoel willen veranderen. Ik maak een kop thee, pak een deken, rol mij op en laat het gewoon even helemaal over mij heen komen. Het voelt enorm zwaar… Ik wens op deze momenten echt weg te mogen van deze wereld, niet meer verder te hoeven in dit bestaan. Ik onderga het gevoel.


Het afgelopen jaar heb ik enorm geleerd, hoe weinig controle ik heb over dit gevoel. Het zit in mij, drukt op mijn hart en in er zijn neurotransmitters in mij die anders werken dan wenselijk is. Ik accepteer dat dit is wat het is. Hierdoor heb ik meer vrede wanneer de golf van de depressie mij omver spoelt. Ik durf te vertrouwen dat ik mij niet elke dag zo voel en sommige dagen gewoon oké zijn. Door hierop te vertrouwen, geef ik mijn onderbewuste kracht en hoop. Het is nu zwaar, het mag er zijn, ik vertrouw erop dat de golf weer breekt.6 tips voor positief leven met depressie, depressie ervaring, adhd ervaring, leven met depressie, psychische klachten bespreekbaar, persoonlijke blog adhd, persoonlijke blog depressie, tips en ervaring, zelfzorg, Utrecht.

Met kindlief in huis gaat het leven gewoon door. Sommige momenten is dit zwaar. Wanneer ik mijzelf zo somber voel en Sami zijn blijdschap omarmen veel energie kost. Tegelijkertijd zou ik het geen seconde willen missen. Het geeft mij elke blik die wij delen de reminder voor het leven. Sami was woensdagmiddag om half één vrij van school, lopend naar school voelde ik mij volledig uitgeput. De frisse lucht op mijn huid voelde fijn, de lach op Sami zijn gezicht op het schoolplein gaf mij kracht. Thuis zijn wij pannenkoeken gaan bakken. Na de lunch zijn wij samen op de bank gaan liggen, tot rust komen. De wereld was een prachtig winterwonderland en ondanks dat ik mij zo ellendig voel, heb ik ervoor gekozen samen naar buiten te gaan. Verandering van omgeving helpt. Van binnen naar buiten. Wij zijn naar het park gegaan en Sami heeft hier heerlijk gespeeld. Daar waar de dag te veel uren kende, had ik er even vrede mee en zag ik de zon in het park schijnen.


Voeding blijft de brandstof van ieder zijn lichaam. Bij het gebrek aan levenslust en wanneer de dagen te veel uren tellen helpt het mij enorm om uitgebreid te bakken en koken. Ik neem voor elke maaltijd liefde en tijd. De dag voelt als overleven. Sami is dol op koken en bakken. Hij beleeft enorm veel plezier om zelf steeds meer dingen te doen binnen het bereiden van eten. Het zijn enorm waardevolle momenten die wij samen in keuken creëren. De voeding geeft ons beide dat wat ons lichaam nodig heeft. Ik probeer mij te verdiepen in boeken, blogs en nieuwe recepten. Het geeft onze dagen richting en ons lichaam energie. Inmiddels hou ik van koken en bakken. Het helpt het mij enorm tijdens de depressie om de dagen als zinvol te ervaren.


Last but not least: hardlopen en bewegen. Tegenwoordig kost het hardlopen mij weinig moeite, ook op de slechte dagen. Er is nooit een run geweest waarvan ik slechter thuis kwam dan ervoor. Ik voel mij altijd beter na een run. Ruim één jaar gelden begon ik fanatiek begonnen met hardlopen. De eerste keren vond ik pittig. Het beginnen aan een training was in die periode extra moeilijk. Het was elke moeite waard! Hardlopen - bewegen laat mij van binnen leven. Zie ook de blog: Hardlopen, waarom is het een must voor mij?


Van ieder om mij heen, professionals, vrienden en familie kreeg ik de tip: ‘Doe het geen wat je leuk vind om te doen'. Een prachtige liefdevolle tip & één die ik dagelijks met mij meeneem. Alleen vind ik deze tip niet altijd zo eenvoudig als hij klinkt... Want met een depressie zijn er dagen dat ik echt niks leuk vind, laat staan blij word en mij tot dingen kan verzetten. Er zijn dagen zo zwart, dat ik mij niet kan bedenken dat ik überhaupt iets leuk vind om te doen. In deze dagen helpen mij de onderstaande dingen enorm. Ik hoop dat deze tips, jouw donkere dagen iets kunnen verlichten!

Wat te doen tegen depressie? Mijn tips samenvattend voor positief leven met depressie:

  • Accepteer je gevoel, sta erbij stil & laat het er zijn zonder teleurgesteld te zijn in jezelf.

  • Heb vertrouwen dat een andere dag iets fijner is dan deze, stuur je onderbewuste aan met vertrouwen.

  • Voed je lichaam met gezonde voeding & drinken, neem de tijd om dit te bereiden. Maak van je eten je dagtaak, experimenteer met recepten. Voel, ruik & proef.

  • Adem frisse lucht in, geef je lichaam beweging. Ga hardlopen, wandel in je wijk of naar de supermarkt.

  • Kruip voor even uit je cocon & verander je omgeving.

  • Wees lief voor jezelf.

Leg geen hoge verwachtingen, je hoeft even niks & wat je doet is goed.

Liefs Liza6 tips voor positief leven met depressie, depressie ervaring, adhd ervaring, leven met depressie, psychische klachten bespreekbaar, persoonlijke blog adhd, persoonlijke blog depressie, tips en ervaring, zelfzorg, Utrecht.

Het Griftpark in UtrechtWil jij direct weten wanneer een nieuwe blog verschijnt?

Dankjewel!

FOLLOW ME ELSEWHERE - instagram